Кисић: Вакцинисане особе могу да преносе вирус

Кисић: Вакцинисане особе могу да преносе вирус

Особе које су примиле две дозе вакцине и развиле имуни одговор, у контакту са вирусом корона неће се разболети, али могу да преносе вирус, изјавиле је данас епидемиолог и члан Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је за ТВ К1 навела да је због тога важно да се носи маска и после вакцинације, да би заштитили друге.

„Особа која је вакцинисана и има антитела, у контакту са вирусом корона неће се разболети или неће имати клинички манифестну форму болести. Извесно је да ће у респираторном тракту, носу, устима, одређено време након инфекције да носи вирус. Она се неће разболети, али може да преноси вирус. Ношење маски због околине итекако има смисла“, навела је Кисић Тепавчевић.

Како је истакла, Србија има разлог за оптимизам јер вакцинација иде добро, али да вирус стално упозорава да је ту, да нема места за опуштање, јер је број новозаражених на дневном нивоу јуче био око 2.500.

„Ми имамо разлога за оптимизам, идемо у добром правцу, али не смемо да се опуштамо. До сада смо се само склањали, носили маску, сада имамо прилику да нешто активно урадимо да кренемно у противнапад са вакцином“, навела је Кисић.

Да би се спречило епидемијско ширење болести, истиче, потребано је да 60 до 70 одсто популације развије имунитет.

„Не да би вирус нестао већ да се не јавља у епидемијској форми“, рекла је она и додала да је за то потребно да се вакцинише између 1,5 и два милиона људи.

На утакмици Црвена Звезда- Милан неће бити навијача, а Кисић каже да је била један од поборника да је могуће да навијачи буду на стадиону уз поштовање мера.

„Међутим, ја никада нисам била на утакмици. Колеге су ми рекле да је немогуће организовати навијаче да седе на сваком другом седишту, да носе маске… да када вас понесе еуфорија, емоције, атмосфера да је све другачије“, рекла је она.

Наводи да је непопуларно после скоро годину дана говорити о дистанци, маскама, да се не иде на зимовање, да се не путује.

„Моје дете је можда једино у разреду које није ишло на зимовање и љута је на мене. Али када причам са колегама који раде у црвеној зони преуморни су, на измаку снаге. Јесам лекар, али никада нисам радила у црвеној зони. Треба пробати колико су то нехумани услови рада. Онда тим колегама на Кризном штабу постави се питање да ли би требало попустити мере“, каже Кисић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI