У Србији трећина територије је под ризиком од клизишта, а у Геолошком заводу кажу да је за израду катастра клизишта потребан новац да би се више времена провело на терену.

Добрица Дамњановић из Геолошког завода изјавио је за РТС да клизишта увек прете након падавина, нарочито почетком пролећа, и да угрожавају путеве, стамбене и инфраструктурне објекте.

Када је реч о краљевачком селу Гокчаница, Дамњановић истиче да је важно да се спречи да вода улази у клизиште, тако што би се направили канали који ће прикупљати површинске воде.

Како додаје, потребно је да се клизиште оцеди и да се не скупља вода, иначе ће оно наставити да се креће и да угрожава друге објекте.

Према његовим речима, цела Србија јужно од Саве и Дунава је угрожена. Често се клизишта јављају око Копаоника, а познати случајеви из претходних година били су у Обреновцу, Лајковцу, Осечини, Бајиној Башти, Крупњу, Ваљеву…

Фактори који утичу на настанак клизишта су, наводи Дамњановић, геолошки састав, нагиб падине и количина воде.

„Што је већа количина воде, већа је могућност за клизишта“, упозорава Дамњановић.

Каже да се близу 10 година ради на катастру клизишта али да је главни проблем недостатак новца који је потребан да би се више времена провело на терену.

Напомиње да без обиласка терена није могуће направити катастар и да је за то потребно много времена.

Када је реч о кућама које се граде на клизиштима, Дамњановић истиче да је велики проблем тај што локалне самоуправе немају довољно стручних људи који би проценили да ли је нешто на клизишту или није, а и ту проблем представља непостојање катастра.

Прво је потребно урадити катастар да би неко могао да користи те податке и да каже се не врши озакоњење објеката на клизиштима, каже Дамњановић.

Према подацима, у Србији је у протеклој деценији пописано око 10.000 клизишта, а процењује се да их има и три пута више.

ТопПрес/ Извор: Танјуг