Члан кризног штаба за борбу против корона вируса др Предраг Кон рекао је данас поводом повећаног броја заражених да је нова ситуација нешто што не може да се игнорише и да мора врло озбиљно да се схвати, као и да мора да се апелује на грађане да поново почну да се придржавају мера.

„Да ли ће да се враћа већом снагом, то ћемо сачекати. Овај вирус нам је показао да ништа не знамо о њему, и да једноставно све оно што се уобичајено дешава код респираторних вируса, а то је да има јасну сезону, да је у овим месецима, у овом делу године итекако активан и способан да се преноси“, рекао је Кон у емисији Око на РТС.

Кон је додао да се вирус у Београду највише преноси на одређеним прославама, као што су журке и рођендани, али и доношењем торте у фирму.

„Међутим, ми имамо скоро између 57 и 58 посто оних који не знају како су се заразили, што јасно показује да је вирус у циркулацији у Београду“, казао је Кон.

Начелник Клинике за анестезиологију Клиничког центра у Нишу проф. др Радомир Јанковић рекао је да су се сви у Клиничком центру у Нишу надали да, после удара крајем марта и у првој половини априла, никада више неће бити пред таквим искушењем.

„Прве недеље маја јесу можда указивале на то, али ситуација се драматично мења. Ми пратимо ситуацију за велика жаришта на југу Србије, која се од почетка нису ни гасила, а то су Врање и Лесковац, јер практично смо ми и повезани са њима и нама 80 посто пацијената, чак и оних најтежих који су, нажалост, на респираторима, долазе из Лесковца и Врања. И сваког дана санитети довозе нове и јако тешке респираторно угрожене пацијенте“, рекао је Јанковић.

Он је додао да су наука и патофизиологија показали да је ковид 19 једно системско обољење за које још увек нема решења.

ТопПрес/ Извор: Танјуг