Љиг – Некадашњи народни обичај узајамног помагања на селу приликом великих радова лети, који је у Србији потпуно ишчезао, оживи једино у јулу на планини Рајац, прве недеље по Петровдану. Тада, већ пет деценија, у сећање на мобу, организује се Косидба на Рајцу. За ову годину заказана је за период од 15. до 17. јула. Најбољи косци из целе регије надмећу се за престижну награду – Златну косу.

„У сточарским крајевима један од најважнијих послова била је косидба. У стара времена летина се сакупљала уз помоћ моба, када би се косци окупљали једни код других. На мобу, иначе, обично је долазила млађарија, која се за време рада зближавала, а после богате вечере, све се претварало у сеоско весеље. Мобе су и женска прела и посела, на којима се прело, плело и везло, уз песму, причу и поуке млађима, да свако покаже оно што најбоље зна и уме. Мобе су, тако, биле израз живота једне сеоске заједнице,“ рекао је Владимир Ивановић директор ТО Љиг.

 

Прво такмичење косаца на Рајцу, али и велики народни вашар, збили су 1892. године. Тек касније, средином шездесетих година прошлог века, јавила се идеја да Косидба на Рајцу постане туристичка манифестација.

„Рајац је једна од најлепших у низу ваљевских планина. Његове простране ливаде обилују планинском травом, коју одавно више нико ручно не коси. Косидба на Рајцу није само такмичење косача, већ и јединствен приказ српских обичаја и традиције. Од окупљања косача, здравичара, трубача, водоноша, косачког ручка на трави, па до представљања рукотворина и специјалитета рајачких домаћица“, истиче Ивановић.

Смотра има и међународни карактер. На косидби су до сада учествовали косци из Велике Британије, Исланда, Румуније, Русије, Холандије, Мађарске, Норвешке. Сваке године учествују најбољи косци из Словеније, БиХ, Црне Горе. Златну косу до сада је највише, чак шест пута, освајао Милорад Сладојевић из Мркоњић Града.

„Сем најбољег косца – коме се мери брзина, ширина, квалитет, уједначеност откоса, бира се и ђидија или козбаша. То је косац који се најлепше одева, пева, игра, има најлепши стас.

„После косидбе, на ливади, биће приређен старински косачки ручак са специјалитетима и ђаконијама из љишког краја, од којих су многи данас заборављени“, каже Владимир који има дугогодишње искуство у организацији најзначајније љишке манифестације.

Косидба на Рајцу је 2007.године од стране тадашњег Министарства туризма и Туристичке организације Србије проглашена за најбољу манифестацију у тој години у нашој земљи. У дане Косидбе љишку планину посети неколико десетина хиљада туриста не само из Србије, већ и из иностранства.

ТопПрес/ РИНА