Он је неприкосновени краљ косачког Вимблдона: Мирко из Босанског Петровца шести пут победник чувене Косидбе на Рајцу

Он је неприкосновени краљ косачког Вимблдона: Мирко из Босанског Петровца шести пут победник чувене Косидбе на Рајцу

Љиг – Замирисале су покошене ливаде на падинама планине Рајац. Такмичари из Србије и региона укрстили су косе спремни да покажу и докажу своју снагу и вештину. Није било лако ни учесницима, а ни жирију. Најбољи и најбржи од свих био је Мирко Кецман из Босанског Петровца којем је ово шеста победа на „Косидби на Рајцу“ и на тај начин показао да је неприкосновен када је баратање оштрим алатом у питању. Друго место освојио је Мићо Мрђа из Сурдука , а треће млади Вук Вучковић из Чачка који се сојевремено био и најмлађи освајач „Златне косе“.

„Ово је за нас као косачки Вмблдон, спремамо се и такмичимо цело лето како би се на што бољи начин представили. За златан откос најважнији добар алат, али и физичка спремност. Квалитетна коса је најбитнија, мора бити добро наоштрена. Први замах је кључан. Десном ногом идете напред, па мало замахујете из кука, мало из рамена. Највише треба да косите овим средишњим делом, а не врхом косе”, открива своју тајну овај млади косач.

Брус за појасом неизоставан је детаљ, а коса мора стално да се оштри, да би трава била добро покошена.

“То је природни камен који служи за оштрење, наслони се на косу и уско повлачи, али морате пазити да се не посечете. Трава на Рајцу је тврда и јака и ако се нисте добро наоштрили, нема победе”, рекао је Вук за РИНУ.

Фото: РИНА

Због свих елемената које обухвата Косидба на Рајцу би требало да се нађе на Листи нематеријалног културног наслеђа, попут кола и славе, а потом и на УНЕСКОВОЈ листи.
„То није само кошење траве него цео низ догађаја и обичаја који сведоче о томе како су људи живели некад. Здравица, затим ручак на тек покошоној трави, водоноша који је јако важан током косидбе, бирање ђидије или домаћина.. то су све елементи који је чине одлично организованом и садржајном манифестацијом, па се надамо да ће се ускоро наћи на овим реномираним листама“, истакла је етнолог Снежана Ашанин.

Прво такмичење косаца на Рајцу, али и велики народни вашар, збили су 1892. године. Тек касније, средином шездесетих година прошлог века, јавила се идеја да Косидба на Рајцу постане туристичка манифестација.

„Рајац је једна од најлепших у низу ваљевских планина. Његове простране ливаде обилују планинском травом, коју одавно више нико ручно не коси. Косидба на Рајцу није само такмичење косача, већ и јединствен приказ српских обичаја и традиције. Од окупљања косача, здравичара, трубача, водоноша, косачког ручка на трави, па до представљања рукотворина и специјалитета рајачких домаћица“, рекао је Владимир Ивановић, директор ТО Љиг.

Фото: РИНА

Да смотра има и међународни карактер сведочи и то да су на косидби до сада учествовали косци из Велике Британије, Исланда, Румуније, Русије, Холандије, Мађарске, Норвешке. Сваке године учествују најбољи косци Словеније, БиХ, Црне Горе.

ТопПрес/ РИНА

KOMENTARI