Горњи Милановац – Дејан Ковачевић, председник општине најавио је за следеће заседање Скупштине предлог одлуке који ће се наћи пред одборницима а односиће се на најављена геолошка истраживања на подручју горњомилановачке општине.

Како је навео данас Одборничка група „Победи и спаси општину Горњи Милановац“ данас је по други пут поднела непотпуну тачку Дневног реда,само зато да би је екплоатисали кроз медије – рекао је Дејан Ковачевић председник општине и додао да сматра невероватним да Милисав Мирковић, који је на челу општине био 6 година а пре тога 30 година радио у општини, не зна како се пише одлука.

-Иако сматрам да оваква одлука можда није ни потребна, предложићемо је из разлога што је све прерасло у политиканство. Поставља се питање, због чега неко пре две године када је издата дозвола за ново истраживање на Руднику, које је радио Цонтанго који иначе екплоатише руде, није поставио питање да ли је то еколошки оправдано? Зато што јако добро послују, добри су према локалној заједници, према запосленима и нико није поставио питање. Хоћу да кажем да питања која се данас постављају, једино имају политички разлог, не постоје утемељени разлози у струци због којих би била постављена. Такође, у предходном периоду када је рађен План генералне регулације могао је неко да у тај план уврсти реченицу „забрањена сва геолошка итраживања на територији општине Горњи Милановац“ – каже Ковачевић.
Он каже да се кроз разне теорије завере провлачи се и прича да ће доћи неко да истражује литијум, радиће се бушотине и то ће изазвати катастрофу, одмах ће се све загадити. До сада је хиљаду бушотина на територији горњомилановачке општине рађено због артеријских бунара, које делом финансира држава а делом локална самоуправа. У највећем броју случајева није пронађена вода, па су бунари затрпани.

-Шта ће истраживањем бити угрожено? Не говорим сада о експлоатацији, већ о истраживањима. Експлоатација је посебна тема о којој треба да се прича, са једне стране да се стави добит а са друге да видимо да ли постоји разлог да будемо забринути. И то ће делом третирати наша скупштинска одлука, шта када дође до тога. Можда ће се завршити на томе да у Прањанима нема ништа. Можда на томе да на Руднику има злата, што бих ја лично волео,да искористимо природни ресурс са једне стране, а са друге да сачувамо екологију и животну средину –истакако је председник општине и додао –Одлука коју ћемо предложити показаће како се брине о заштити животне средине, а и све што улажемо у општини Горњи Милановац говори у прилог томе да свакодневно водимо рачуна о средини у којој живимо. Попут нове котларнице која ће бити на био масу, обезбеђеног новца за пречишћач, 15 канализација на сеоском подручју за које смо завршили пројекте, затим дивље депоније које редовно уклањамо, упркос томе што ЈКП у сваком селу има контејнере, све то говори да итекако бринемо о заштити животне средине у општини Горњи Милановца –закључио је Ковачевић.

 

ТопПрес / Извор: ГМ Прес