Кантарион или госпина трава је вековима цењен у народној медицини. Приписиване су му магичне особине, али то не треба да чуди јер скоро да нема болести код које помаже у оздрављењу. Ипак се препоручује консултација с лекаром пре него што почнете да га примењујете, пише Агроклуб.

Посебно је ефикасан код проблема са јетром, помаже и код стомачних проблема, гихта, реуме, упале синуса, код цурења носа, чирева, декубитуса, уганућа, модрица, а познато је да се користи и за лечење опекотина и кожних обољења.

Користе се цветови
Вишегодишња је биљка која нарасте до 70 цм, а препознаје се по својим жутим цветовима. Управо у њима има највише корисних материја. Због тога се скупља у време цветања. Одсечемо око 20 цм дужине цветне гране, сушимо у сени на промајном месту. Осушени или свежи цветови се користе за припрему тинктуре и уља.

Тинктура
Тинктура се припрема једноставно од сувог кантариона и алкохола и то у односу 1:10. Суву масу прелијте алкохолом и оставите на тамном месту 21 дан, а свакодневно протресите посуду. После тога течност процедите и чувајте у посуди од тамног стакла.

Користи се за санирање огреботина и рана. Потребно је у чашу воде укапати од 10 до 20 капи. Добијеним раствором намочимо комад вате или козметичку блазницу и премазујемо оштећено подручје. За испирање уста се користи водени раствор који добијемо када у чашу воде додамо малу кашичицу тинктуре. Ово помаже код упалних процеса, гингивитиса и стомачних проблема.

Рецепт за уље кантариона
Постоје разни рецепти за припрему уља који се разликују према начину припреме и примене. Најједноставније се прави уље за спољну употребу. Биће вам потребно шест кашика свеже млевеног кантариона које прелијете са 0,5 литара рафинисаног сунцокретовог уља.

Следеће две недеље оставите теглу са садржајем на топлом месту, редовно протресите. Након тога садржај процедите кроз гушћу памучну крпу. Ово уље чувајте у фрижидеру. Ефикасно је за спољну употребу код опекотина, кожних обољења, декубитуса, чирева.

ТопПрес/ Извор: Агроклуб