Здравствени систем Србије је током пандемије коронавируса показао снагу и из ње ће изаћи још јачи, каже министар здравља Златибор Лончар и истиче да ће земља, кад је реч о здравственом кадру, бити збринута за наредних 10 година.

„Било је оних који су мислили да наш систем неће издржати, да ће да пукне. Драго ми је да се то није десило и да излазимо из овога јачи, са новим болницама, новом опремом. То показује да наш здравствени систем има будућност и да ова земља не треба да брине, јер има ко да је лечи“, рекао је Лончар у интервјуу за Танјуг, сумирајући претходну годину у српском здравству.

Што се тиче медицинског кадра, Србија ће бити збринута за наредних 10 година, поручио је министар.

„Нама нико није оставио такав систем, али ми ћемо некима другима оставити систем за понос и са кадром, јер није довољно само да изградите болнице, набавите опрему, морате неко и да ради“, каже Лончар.

Додаје да постоје примери да је уложен новац у инфраструктуру, у зидове, у опрему, али да није имао ко да ради, али се то у Србији, каже, неће десити.

„Остављамо систем у добром стању, са свим што је неопходно да функционише у наредном периоду“, објаснио је Лончар.

На питање да ли српско здравство може да издржи још један талас, Лончар уверава да је одговор потврдан.

„Нико нас не пита да ли може, мора. Ако смо издржали све до сада, не би било у реду да сада буде другачије, морамо да издржимо. Да ли је лако наравно да није, да ли је тешко свима који раде у здравственом систему, да ли су се сви уморили, да ли ово предуго траје, све то јесте, али немамо избора, морамо да наставимо даље и да се надамо да ће грађани схватити да постоји део личне одговорности и да много тога зависи од њих“, објаснио је он.

Када је реч о мерама, наглашава да су једине за које се зна да могу да помогну – вакцинација, маска и дистанца.

„Оно што се показало, то је да би требало да сви који се нису вакцинисали да се вакцинишу, они који су се вакцинисали, а прошло је шест месеци да приме бустер дозу и да се придржавају свих мера за које знамо да дају резултат, а то су маске у затвореном и избегавање скупова где су људи који нису вакцинисани или нису тестирани. Ми нисмо за то да некоме нешто ограничимо, али да то буду контролисани услови, скупљајте се, веселите се, али нека буду присутни или вакцинисани или тестирани и немамо никакав проблем“, рекао је Лончар.

Додаје да нико не ужива у томе да некоме ограничава кретање, или шта ће и како да ради.

„Још увек се не зна какве су све последице када се прележи корона. Један део људи неће преживети, размислите да ћете заразити некога ко ће завршити на респиратору и изгубити живот. И да добије корону и да преживи, питање је какве ће то последице имати по његов живот и да ли ће уопште моћи да буде као пре короне“, упозорио је министар здравља.

Када је реч о вакцинама, Лончар каже да највеће заслуге у њиховој набавци има председник Александар Вучић, јер је, каже, имао контакте и на истоку и на западу, на свим местима где су се налазили људи који могу да помогну Србији.

Захваљујући томе, додаје, имали смо опрему, вакцине и лекове, све што је потребно да систем функционише, уз преусмеравање средстава за изградњу нових капацитета.

Наглашава да пандемија још није прошла, а на питање како види претходне две пандемијске године, министар каже да ће му бити потребно неко време да све изанализира.

„Тада ћу можда имати неко мишљење, а сада се не бавим анализом, јер морамо да радимо да систем функционише. Корона није прошла, очекујемо нови талас, повећање бројева и о томе морамо да водимо рачуна“, казао је министар.

Каже да је у претходне две године један од најтежих тренутака за њега био тај када су капацитети у Београду били попуњени.

„То је било пар ноћи, после три – четири ујутро. Звони телефон, људи ми кажу да више немају ниједно место у Београду, да направим распоред где следеће пацијенте да возе, у Крушевац, Смедеревску Паланку, Пожаревац, Ниш, Нишку Бању… И, наравно тренутак ишчекивања да стигну вакцине и да се крене са вакцинацијом. Не бих пожелео то ниједном министру у будућности да му се такве ствари дешавају“, присетио се Лончар.

На питање да ли нас очекују велики таласи у наредном периоду, министар поручује да се корона неће сама од себе решити.

„Биће нам онако како сами себи будемо урадили. Ако је држава обезбедила вакцине, болнице, лекове, опрему, људске ресурсе, капацитете, а ми ништа од тога не урадимо биће нам лоше. Ако се дозовемо памети, вакцинишемо, ако се будемо придржавали мера онда ће нам бити много боље“, казао је Лончар.

Додаје и да проблем не може да се реши само у Србији, већ на нивоу Европе и света, те да је потребно да сви имају довољно вакцина.

„Да се вакцинише светска популација у довољном броју. До тада, он ће да мутира, појављиваће се нови сојеви, нови таласи, а какви ће они бити зависи од нас“, закључио је Лончар.

ТопПрес/ Извор: Танјуг