profimedia-ilustracijaprofimedia-ilustracija

Представници Европског инвестиционог фонда, који је део ЕУБ Групе и пет банака у Србији, потписали су данас уговор о помоћи у финансирању малих и средњих предузећа.

Реч је о уговору о спровођењу гаранцијске шеме за финансијску помоћ малим и средњим предузећима, у износу од 20 милиона евра, који би, како се очекује, требало да омогући нове кредите у износу од најмање 180 милиона евра за минимум 1.250 малих и средњих предузећа у Србији.

Потписивању у Влади Србије присуствовали су премијерка Ане Брнабић, шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици и државни секретар Министарства привреде Милун Тривунац. Уговор су потписале Рајфајзен, Уникредит, Прокредит, Банка Интеза и Комерцијална банка, а гаранција им покрива одређени део ризика и тако им омогућава да повећају средства намењена за кредитирање малих и средњих предузећа.

Јачати мала и средња предузећа

Банке се уговором обавезују да клијентима омогуће повољније кредите од оних који већ постоје на тржишту. Повољности за предузећа ће се разликовати од банке до банке, али ће се огледати у нижим каматним стопама, мањим захтевима за хипотеке и дужим периодима отплате кредита.

Брнабић је истакла да не постоји динамична, јака и здрава привреда без динамичног, јаког и здравог сектора малих и средњих предузећа и предузетништва.

Јесмо шампиони у привлачењу директних страних инвестиција, што је сјајно и било је посебно важно, када смо имали незапосленост 24-25 одсто, али данас морамо да размишљамо како да ојачамо предузетништво у Србији и како да ојачамо мала и средња предузећа – рекла је Брнабић.

Она је указала да је изазов малих и средњих предузетника у Србији приступ капиталу, лак приступ финансијама и камате које плаћају на кредите и да је због тога важан уговор који је потписан.

За подршку предузетништву 1,3 милијарди динара

Брнабић је додала да влада ради на подстицању предузетништва, пре свега младих, и то системски кроз образовање и увођење предузетништва у образовање, уз вођење пореских олакшица у пословању малих и средњих предузећа.

– Морамо да охрабрујемо младе да се не плаше неуспеха – поручила је Брнабић.

Уз то, додала је да је само ове године Министарство привреде издвојило више од 1,3 милијарди динара за програме подршке предузетништву, бесповратних кредита за почетнике у пословању, пројекте и набавку опреме.

Такође, навела је да је укупно од 2012. године ЕИБ, у партнерству са Владом Србије, уложила 1,5 милијарди евра у различитим секторима, од којих 1,1 милијарду у програме подршке малим и средњим предузећима.

– Надам се да ћемо у кратком року видети значајне резултате ове подршке и да ће се то одразити у нашем еконосмком расту и даљем смањењу незапослености – рекла је Брнабић.

Уговор је потписан у оквиру програма „ЕУ за Србију – финансијска средства за мала и средња предузећа (ИПА 16).

ТопПрес/ Извор: Танјуг