Влада Србије усвојила је данас уредбу која се односи на субвенционисање набавке нових фискалних уређаја а министар финансија Синиша Мали за Танјуг каже да ће државна субвенција износити 100 евра у динарској противвредности по продајном месту, плус додатних 100 евра за сваки фискални уређај, док ће за привреднике који нису у систему ПДВ-а износ бити повећан за 20 одсто.

„Као што смо и обећали нови систем фискализације неће нашу привреду коштати ниједан једини динар, јер ће држава кроз ове субвенције покрити цео трошак увођења нове фискализације. Она је за нас веома важан пројекат, јер њиме настављамо борбу против сиве економије а с друге стране, постојећи систем фискализације датира још из 2003, па увођењем новог идемо укорак са временом“, каже Мали.

Он истиче да су користи од новог система за привреду многоструке, јер више неће бити контролних трака, годишњег обавезног сервиса а као фискални уређаји ће моћи да се користе и мобилни телефони, таблети, рачунари.

„Са те стране цео систем је много ефикаснији и много флексибилнији а циљ његовог увођења нам је да направимо да привредно окружење у Србији буде још конкурентније и ефикасније“, каже за Танјуг министар Синиша Мали.

Према његовим речима сутра креће и пријава преко портала Пореске управе свих оних који су обвезници по новом закону о фискализацији и који могу да пријаве своја продајна места, а 15. октобра, преко истог портала, креће и пријава за субвенције за фискалне уређаје.

Она ће трајати до 31. јануара а како објашњава министар финансија, држава неће чекати крај јануара да почне са исплатом субвенција него ће сваке недеље, привредницима како се буду пријављивали, уплаћивати новац и одмах покривати њихове трошкове чиме ће се избећи да они имају било какво додатно оптерећење за увођење нових фискалних уређаја.

Враћен дуг бивше власти по ‘најзеленашкијој’ камати

Мали је изјавио да је држава успела да врати дуг од милијарду долара наслеђен од бивше власти која се, како каже, задужила по “најзеленашкијој“ камати, и навео да је то симбол неуспеха тадашње Србије и лоше економске политике.

Мали је казао да је бивша власт 2011. године узела кредит од 700 милиона долара по каматној стопи од 7,25 одсто што је, каже, “најзеленашкија“ камата по којој се задужила једна држава.

“Они су нам то оставили у аманет. У уторак смо вратили целокупан износ од 700 милиона долара и 25 милиона долара камате. Поносан сам на то и то је велики успех свих грађана Србије“, рекао је Мали.

Навео је да је држава захваљујући добрим јавним финансијама из сопствених средстава вратила 300 милиона долара дуга, а остатак рефинансирањем на 15 година по каматној стопи од 2,05 одсто.

Мали је казао да бивша власт тај кредит није искористила за инвестирање у аутопутеве, школе, домове здравља, већ у потрошњу што је, како каже, био један од разлога због којег је влада на челу са Александром Вучићем морала да крене у тешке економске реформе, спроведе фискалну консолидацију и оздрави јавне финансије.

“Србија данас лидер у региону, у првој половини ове године стопа раста 7,6 одсто, а јавни дуг испод 60 одсто у односу на БДП, иако смо имали осам милијарди евра помоћи привреди и грађанима како би умањили негативне последице пандемије ковида-19“, рекао је министар.

ТопПрес/ Извор: Танјуг