Министар финансија Синиша Мали рекао је да се за помоћ државе од 100 евра пријавило укупно 1.019.796 младих којима ће тај новац бити исплаћен од сутра, у среду и четвртак.

„Управо тај број говори колико смо погодили у мету када смо дефинисали ову врсту помоћи младима. Драго ми је да се створила једна лепа атмосфера, што се видело на инстаграму по реакцијама младих“, рекао је Мали гостујући на ТВ Првој.

Оценио је да је економски ова помоћ потпуно оправдана, јер се тај новац враћа у економске токове, што је и била намера Владе.

„Ми ћемо до пореза на додату вредност део тог новца вратити у буџет, а с друге стране смо у том делу грађана Србије од 16 до 29 година који је за нас веома важан створили једну дозу оптимизма и одговорности према држави, с обзиром на помоћ коју држава пружа и показали још једанпут снагу наших јавних финансија и да смо ту када треба помоћи“, рекао је Мали.

Подсетио је да ће 10. фебруара свим пензионерима бити исплаћена помоћ од 20.000 динара.

„Након две године тешке економске кризе у целом свету наша држава показује своју снагу, ми новца имамо као што видите свако обећање које смо дали смо испунили у дан и у динар и тако ћемо наставити“, рекао је министар финансија.

Истакао је да је у последње две године исплаћено 8,7 милијарди евра као помоћ грађанима и привреди.

„Ми смо прошле године имали стопу раста нашег БДП-а 7,5 одсто. Република Србија је први пут прва у Европи по стопи раста у доба највеће економске кризе, при томе упркос помоћи коју смо пружили нама је удео јавног дуга у БДП-у 51,4 одсто. Далеко испод нивоа Мастрихта од 60 одсто кога се ни далеко веће државе не придржавају“, нагласио је Мали.

Рекао је да ће сутра око 300.000 младих добити новац, у среду 350.000 њих, а преостали у четвртак да не би било великог притиска на банке и Трезор.

Оповргао је тврдње како се новац дели неселективно рекавши да је држава позвала да се за помоћ пријаве они којима је она потребама.

„Пролазимо кроз изузетно тешке тренутке пандемије, економске кризе и држава треба да буде ту када грађанима треба помоћ“, рекао је Мали.

Он је нагласио да је прошле године у Србију стигло 3,9 милијарди евра страних директних инвестиција, што је више него пре кризе.

„Не само да смо показали колико смо стабилни и колико су нам јаке јавне финансије, него смо створили кредибилитет код страних инвеститора“, рекао је министар Мали.

Навео је да ни један макроекономски показатељ Србије није угрожен, да је држава потпуно стабилна и ликвидна и да ће, ако буде потребе поново помоћи ономе коме помоћ буде потребна.

Мали је позвао све обвезнике нове фискализације да се пријаве за субвенције од 100 евра по фискалном уређају и 100 евра по продајном месту, јер је данас последњи дан за пријаву.

Замолио је све обвезнике да не чекају последњи тренутак да се пријаве за фискализацију, јер је последњи рок за то 31. април и истакао да продужења рока неће бити.

ТопПрес/ Извор: Танјуг