Деца ће носити маске ако то пропишу лекари, а у вртићима је остаје држање дистанце, проветравање простора и хигијена руку, истакла је данас директорка Института „Батут“ Верица Јовановић.

Она је тако одговорила на питање да ли ће постојати обавеза ношења маски за деци и малишане у вртићима и истакла заначај ношења маски без обзира на узраст.

Указала је да је искључиво став педијатара да инсистирање да деца носе маске није набоља препорука.

„Епидемиолози који стручно саветују предшколске установе и кадар који ради у здравственим установама дефинисаће правила која су превентивана, као што су поштовање дистанце и корисћења заштитних маски када су у питању кадрови који раде у вртићима. За децу која имају имунолошки осетљивији статус или респираторе проблеме само у консултацији са лекаром биће одређено да ли носе маску“, казала је Јовановић.

Рекла је да је према европској здравственој установи ЕЦДЦ препорука да деца од две године навише треба да носе маске, а код нас се та препорука примењује у складу са стањем деце.

Ако се ради о отвореном простору, према њеним речима треба онемогућити окупљања у већем броју, а да се се маске прописују у посебним условима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг