Снабдевање Србије нафтом и гасом одвија се без прекида, изјавила је данас потпредседница владе и министарка енергетике Зорана Михајловић и истакла да држава има кризне планове и решења за потенцијалне ситуације које би довеле до прекида снабдевања.

Михајловићева је нагласила и да је диверзификација у гасном сектору приоритет.

„Добијамо нафту преко Јадранског нафтовода, гас преко Бугарске Балканским током, имамо довољне количине и деривата и гаса, али смо на опрезу, јер не зависи од нас. Понашамо се одговорно, водимо рачуна и имаћемо решење за сваку непредвиђену ситуацију. Није једноставно, јер је ситуација у целој Европи непредвидива и када је реч о цени и о доступности енергената, али смо за разлику од многих држава у бољој ситуацији и најважније је да грађани знају да смо обезбедили довољно енергије и енергената“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница владе је, гостујући на ТВ Хепи, навела да је задатак државе да осигура енергетску безбедност и да обезбеди довољне количине енергије и енергената, саопштило је министарство.

„Такође је важно да радимо на диверзификацији снабдевача. Ми смо сада у потпуности зависни од руског гаса, али када се заврши интерконекција са Бугарском у септембру наредне године, отвара нам се могућност да гас добијамо из Грчке и из Азербејџана.

Наш задатак је да водимо српску политику у српском интересу, а да емоције оставимо са стране. Да видимо од кога и колико можемо да набавимо гас, да резервишемо капацитете за наредну годину. Чим имамо још једног добављача, сигурнији смо“, закључила је Михајловићева.

Зелена агенда је циљ

Потпредседница владе и министарка енергетике Зорана Михајловић, изјавила је данас да су енергетска транзиција и зелена агенда једини пут за обезбеђивање дугорочне енергетске стабилности и да су Србији потребни нови електроенергетски капацитети.

Пре свега они који користе обновљиве изворе енергије, како би се одржала енергетска безбедност у наредним деценијама, истакла је Михајловићева.

„Јасна порука и Међународне агенција за енергетику и ЕУ и свих земаља јесте да су алтернативни извори и зелена агенда једини пут за стабилан енергетски систем. То што су неке земље у време кризе и рата повећале удео производње из термоелектрана за један или два процента не значи ништа. Ми добијамо 70 одсто енергије из ТЕ које су старе и користе лигнит најлошијег квалитета и хитно су нам потребне инвестиције у нове капацитете“, рекла је министарка гостујући на ТВ Хепи, саопштило је министарство.

То инвестиције у хидроелектране, ветроелектране и соларне електране, а да истовремено користимо и термоелектране, које ће постепено смањивати производњу, додала је Михајловићева.

Суштина је, каже, да у производњи електричне енергије будемо самодовољни и чувамо животну средину.

„Морамо да инвестирамо и свако ко покушава да заустави инвестиције прави озбиљан проблем енергетској безбедности и стабилности. Нисмо изградили ниједан електроенергетски капацитет 35 година. Наше ТЕ и ХЕ су из периода ток је на власти био Тито и хитно су нам потребни нови капацитети. Сада треба да дефинишемо где ће бити наша енергетика у наредних 30 година, да наш енергетски микс буде одржив и стабилан“, поручила је Михајловићева.

Како каже, то значи да одредимо које ће ТЕ радити и које ћемо капацитете за обновљиве изворе енергије градити.

„Мислим да треба да разговарамо о свим изворима, укључујући и нуклеарну енергију“, поручила је Михајловићева.

ТопПрес/ Извор: Танјуг