foto tanjug apfoto tanjug ap

Број вакцинисане деце узраста од годину дана до 14 година обавезном ММР вакцином на територији Србије достигао је 94,3 одсто, што је око пет одсто више него у новембру 2017. године, саопштило је Министарство здравља.

 МРР вакцина је у Србији обавезна, а користи се против заушки, рубеола и морбила.

У саопштењу се наводи да је 2013. било вакцинисано 92,6 одсто деце, а 2016. године 81 одсто, док су у октобру прошле године регистровани први случајеви малих богиња (морбила) у централној Србији и у српским општинама на Косову.

Према последњим подацима у Србији и српским општинама на Косову регистровано је 4.225 случајева малих богиња.

Највећи број случајева обољевања од морбила регистрован је на територији Београда, Нишавског и Топличког округа, а по броју оболелих следе Рашки и Пчињски округ и територије у надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица.

У саопштењу се наводи и да запослени у здравственим установама чине 13 одсто оболелих и да су због тога здравствени радници примили ММР вакцину. Према наводима, обезбеђено је 35.000 доза вакцина за здравствене раднике.

Како се додаје, евидентирано је 65.000 деце за допунску вакцинацију једном или са две дозе ММР вакцине.

Током 2017. године инспекција Министарства здравља на основу Закона о заразним болестима поднела је 1.056 захтева за покретање прекршајног поступка против родитеља који нису вакцинисали своју децу, док је у јануару и фебруару 2018. године поднето још 202 захтева.

ТопПрес/ Извор: Танјуг