Аранђеловац – Склоност наших бака да често у говор убаце народне пословице или покоју архаичну реч, а и да безмало пута понове исту причу из млађих дана, учиниле су да потценимо сву њихову животну мудрост. А када размислимо, свака од наших бака могла би да буде такозвани лајф коуч, илити животни тренер, који би нас подучио много чему.

Тако је Ненад Благојевић за портаl „Priče sa dušom“  издвојио седам основних мудрости његове баке Бранке из села Горња Трешњевица код Аранђеловца. Ненад напомиње да је прича настала пре почетка пандемије вируса корона.

1. „Где је тор, ту је и мор“

Још док сам као дете проводио распусте у селу, више пута сам чуо ову реченицу, јер су је и баба и деда спомињали у тренуцима када би им угинуло нешто од стоке. „Где је тор, ту је мор“. Где је тор, односно обор, ту природно мора доћи и до смрти. У преводу: где има живота, има и смрти. Према дубљем тумачењу моје баке то би значило: „Ако немате стоку, не можете ништа изгубити, односно ако немате живот, немате ни смрт“. Једно без другог не иду.

2. „Буди добар човек, не свађај се са комшијама“

Ово и данас воли да понови: „Потруди се да те комшије не мрзе и не свађај се са њима. Лепо је имати пријатеље у селу до нашег, али шта ти то вреди кад ти је најпречи онај који ти је физички најближи, онај ко може да дође до тебе за пет минута.“

3. „Кад смо преживеле рат, преживећемо и један град“

Ову реченицу су ми моја баба и њена најбоља другарица и прва комшиница Зорка рекле када сам свратио у Трешњевицу после једне од најјачих временских непогода у последњих 50 година, града који је погодио Трешњевицу 2018. године. Догађаји који нама изгледају стравично можда и нису тако страшни како изгледају. Све зависи од угла посматрања.

4. „После кише дође сунце“

Бакина реченица која има изузетну важност. Шта год урадио у животу и колико год се око нечега нервирао, сунце ће ујутру изаћи на истоку, а увече заћи на западу. Тако ће бити и после кише, и после снега и невремена. Природа и свет функционишу и без нас, тако да нам преостаје или да јој се придружимо или да јој „контрирамо“. Наши такозвани проблеми су ништа у односу на смену дана и ноћи.

5. „Једи само своју храну“

„Најздравија је сељачка храна, ова коју сам сама произвела. Нема ништа без домаћег џема и туршије из твог подрума, и кромпира и пасуље из твоје баште и меса од твоје стоке. Наслађе је убрати из своје бакче, јок да купујеш туђе“.

6. „Ради доста, али дај себи разоноду“

Овде немам шта да додам: „Човек мора да ради и да ствара, не сме да кука. Ја живим слободно и не бојим се никога. Посао, стока, њива, породица, све је то лепо, али мораш имати своју разоноду. Волим да ‘поправим’ понешто у башти, да предвече залијем цвеће, да га гледам како расте, да сваком јагњету тепам и дам надимак.“

7. „Мисли на будућност, не заборављај претке, а живи данас“

„Мораш знати одакле долазиш и ко су ти преци. Најмање три колена уназад да знаш да издекламујеш. Чувај земљу која ти је остављена, не само због прошлости која је на њој настала, него и за будуће генерације. Никад се не зна шта може да се деси, па да се сви врате на дедовину“, написао је на порталу „Priče sa dušom„.

ТопПрес/ Priče sa dušom