Момировић: Још 250 пружних прелаза добија рампе

Момировић: Још 250 пружних прелаза добија рампе

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић обишао је данас пружни прелаз у Реснику и најавио да ће до половине наредне године бити започета модернизација око 250 пружних прелаза, у вредности од 43 милиона евра.

Момировић је рекао да ће у наредних месец дана бити започета модернизација на првих 35 пружних прелаза, који ће добити савремену сигнализацију, семафоре и рампе.

Додао је да ће за то бити извођено 6,9 милиона евра, захваљујући кредиту Европске банке за обнову и развој.

„На нашим пругама само у мају је превезено 516.500 путника, што је раст од 94 одсто у односу на прошлу годину и зато морамо много више да инвестирамо у безбедност саобраћаја, нарочито на пружним прелазима, као што је овај у Реснику и до половине следеће године инвестираћемо у 250 пружних прелаза са 43 милиона евра, уз помоћ ЕБРД и Светске банке и то ће бити вероватно највећа инвестиција у безбедност железничког саобраћаја у претходних 10 година“, рекао је Момировић Танјугу.

Навео је да у Србији имамо око 2.118 пружних прелаза, од чега је око 520 обезбеђени рампама, али углавном застарелом технологијом.

„Морамо у наредним годинама да учинимо максимално безбедним све пружне прелазе“, поручио је Момировић.

У претходних пет година на пружним прелазима су страдале 34 особе, што је у просеку између пет и 10 годишње.

Оштар обрачун с интересним групама ако стоје иза напада

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре поручио је данас, поводом учесталог каменовања возова на брзој Београд – Нови Сад, да ће се држава оштро обрачунати са свим починиоцима, као и интересним групама уколико се докаже да оне стоје иза тога.

„Не желим ни у кога да упирем прстом, нити да тврдим нешто, али ако се то покаже као истина, са тим људима ћемо се оштро обрачунати. Нећемо дозволити да било ко уништава ову пругу и возове који су најбољи у источној Европи“, рекао је Момировић за Танјуг током обиласка пружног прелаза Ресник.

Он је рекао да ће се у надзирању возова на брзој користити и дронови заједно са камерама, физичким обезбеђењем и полицијом.

„Не можемо да одвојимо само један сегмент да је кљуцан. Користићемо и камере, дронове и физичко обезбеђење, као и подршку полиције и републичког тужилаштва, како би све људе који се спремају да изврше оваква дела гонили. Ако се покаже да иза уништавања железничке инфраструктуре стоје неке интересне групе, са њима ћемо се оштро обрачунати“, поручио је Момировић.

Подсетио је да је направљена радна група заједно са МУП-ом и тужилаштвом која ће, како је рекао, оштро гонити све људе који уништавају возове и железничку инфраструктуру.

Он је нагласио да је то државна и имовина грађана Србије.

Јесте ову пругу направила влада вођена политиком Александра Вучића, али ова пруга припада свим грађанима ове земље, нагласио је Момировић.

„Само у претходних неколико месеци на линији Београда – Нови Сад превезено је више од 400.000 путника. Да ли мислите да су сви они гласачи СНС? Апелујем на грађане да воде рачуна о нашим возовима“, нагласио је Момировић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг