Професор Пољопривредног факултета Небојша Момировић изјавио је данас да су, генерално посматрано, у Србији воће, поврће и друге намирнице биљног порекла веће здравствене исправности и бољег квалитета сваке године.

Коментаришући воће из Србије које је враћено са границе Хрватске и Црне Горе због недозвољене количине пестицида, Момировић је за Танјуг рекао да је ове година била јако тешка производна сезона коју је прво пратила велика количина падавина и хладно време, а онда топлотни удари, што је довело до ситуације у којој биљне ваши представљају велики проблем.

Због тога су, додаје он, произвођачи прибегли хлорпирифосу као једином решењу.

Када је реч о хлорпирифосу, Момировић каже да он изазива различите неуролошке последице, да лоше утиче на репродуктивно здравље, доводи до промена наследне основе и у том пренаталном периоду изазива промену у развоју.

„Заиста је ефикасан био у контроли не само лисних и других биљних ваши, него и у контроли ларви земљишних штеточина. Ми данас морамо да потражимо друге начине да користимо био пестициде, биолошку заштиту и у том концепту биолошке заштите, већина произвођача производи кавлитетно, здравствено исправно и безбедно поврће“, навео је он.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

One thought on “Момировић: Воће и поврће у Србији здравстено све исправније”
  1. Šta je tačno, a šta laž?

    Ministre Tomo Momo, tvrdite da je voće i povrće u Srbiji zdravsteno sve ispravnije iz godine u godinu. Da li ste u toku koliko voća i povrća je vraćeno sa granicama Evropske unije upravo što je puno hemikalijama opasnim po zdravlju ljudi. Ovakvi slučaji su u porastu, a vi pričate lepo za strpske uši. Ne mora da nas lažete i trujete. Neko to vidi?

Comments are closed.