foto tanjugfoto tanjug

На данашњи дан, 3. априла 1915. године, умрла је Надежда Петровић, најзначајнија српска сликарка 19. и почетка 20. века.

Надежда је била једна од највећих уметница у Србији, а своје последње године живота провела је као добровољна болничарка на фронту током Првог светског рата. Преминула је у Ваљеву од пегавог тифуса док је помагала војсци.надезда-петровиц

Рођена је у Чачку 12. октобра 1873. године, а њен млађи брат био је чувени Растко Петровић, један од најзначајнијих српских књижевника 20. века.

Завршила је Вишу женску школу у Београду 1891. године, а следеће године положила је испит за наставницу цртања у средњим школама. Тада је постала ученица у атељеу Ђорђа Крстића, а током 1896. и 1897. године похађала је школу код Цирила Кутљика. Од 1898. године започела је школовање у Минхену у атељеу Антона Ажбеа.

Надежда је прву своју самосталну изложбу у Београду 1900. године, а наредне године почела је да ради у атељеу Јулијуса Екстера у Минхену. Улога Надежде Петровић у српској уметности била је веома значајна. Она је увела домаћу уметност у токове савремене европске уметности, а њено сликарско умеће било је у корак са европским експресионизмом.

На њене слике утицале су посете Паризу и Италији, школовање у Минхену и њен европски дух. На сликама се јасно види снажан експресионизам.

Надежда Петровић била је прва жена ратни фотограф, а фотографијом се бавила током балканских ратова и у Великом рату.

ТопПрес/ Глас западне Србије