Топола – Пре тачно пола века у маленом селу Липовац одржана је прва сликарска колонија. Ова јединствена манифестација 50 година у континуитету окупља сликаре не само из наше државе већ и из иностранства. Тако је било и овог лета када је одржана јубиларна 50. Сликарска колонија а дела која су настала у протеклих седам дана сабрана су у Виноградаревој кући на Опленцу где је уприличено свечано затварање у присуству званичника и сликара.

Фото: ТопПрес

„Имамо велико задовољство да баш овде представимо дела која су настала у Липовцу. Селекторка Ана Петровић  је одабрала фантастичне уметнике који су стварали. Нисмо рушили традицију која до сада постојала, одржана је и дечја ликовна радионица али смо направили искорак што смо овде организовали затварање. Следеће године ће се израдити једна монографија у којој ће бити сабрана сва дела са сликарских колонија, то је наше благо које морамо да негујемо и да у наредним годинама све више улажемо у ову врсту уметности“, рекла је за ТопПрес, Ема Стевановић в.д. директора Културног центра Топола.

Присутним гостима обратила се и председница Скупштине општине Топола, Јасна Вуковић која је затворила 50. Сликарску колонију и уједно отворила изложбу слика у Виноградаревој кући.

Фото: ТопПрес

„Задовољство је да сам вечерас овде и да се могу видети оваква дела. Велика је ствар да нешто негујете толико година, подржаваћемо и даље Културни центар и све овакве идеје“, изјавила је Јасна Вуковић.

Селекторка  овогодишње колоније била је Ана Петровић, примењена уметница из Крагујевца која је овом приликом најавила да ће дела настала на 50. Сликарској колонији бити изложена у кући Ђуре Јакшића у Крагујевцу.

„Липовац има нешто посебно, посебну природу и посебне људе, домаћини су већ навикли и живе са колонијом. Прелепа идеја долазак деце, важно је да од малена крећу и они да живе са тим, јер су јако талентовани. Била сам селектор али сам и радила са овим дивним људима, хвала што сте одржали ову дивну традицију“, рекла је селекторка Липовачке колоније.

Фото: ТопПрес

О значају сликарске колоније говорио је уметник из Тополе који је био и учесник.

„Ово је класично сликарство и трајаће и после нас. Наредних годину дана мењаће се дела која су настала у претходних 50 година на овом месту, то је антологија Југословенског сликарства у другој половини 20 века“, казао је Срђан Срећковић.

Фото: ТопПрес

Искандаров Ган је уметник који је из Узбекистана стигао у Тополу, за наш портал рекао је да је први пут у Липовцу и да ће из овог села понети дивне утиске. За недељу дана боравка на селу, настало је неколико слика које су потписане његовим именом и остаће у сталној поставци сликарске колоније.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес