tanjug tanjug

Влада Србије продужавала је мандате директорима и њиховим помоћницима у јавној управи и по десет пута мимо конкурса, показује истраживање “Блица” поводом најаве доношења закона који ће онемогућити бесконачно в. д. стање.

Марко Ђурић је в. д. директора Канцеларије за КиМ од јуна 2014. године, док је Ксенија Миленковић на месту в. д. директора Канцеларије за европске интеграције од фебруара 2015. Чак седам пута Влада је продужавала мандат и двојици помоћника директора у Републичком заводу за статистику, а в. д. положај на десетине запослених има и у Министарству пољопривреде. Вршилаца дужности нема у Министарству унутрашњих послова, Министарству за државну управу и локлану самоуправу, као ни у ПИО фонду. У Министарству привреде од шест помоћника министра само један има в. д. статус.

Према најавама министра државне управе и локалне самоуправе Бранка Ружића, вршиоци дужности на различитим функцијама више неће моћи бесконачно да се налазе у том статусу. Њихов мандат ће бити ограничен на шест месеци, плус евентулно три месеца, након чега положај остаје упражњен док се не попуни на конкурсу. В. д. статус практично ће бити ограничен на девет месеци, али ће његово продужење бити могуће захваљујући такозваном “избору по правилима”. Новина је и да ће пријављивање на конкурс бити под шифром, а не под именом и презименом. На тај начин, у историју би требало да оде досадашња пракса по којој је Влада државне службенике прво постављала на период од шест месеци, а сваки наредни пут мандат продужавала по три месеца.На питање зашто Влада прибегава пракси именовања в. д. директора, а заобилази расписивање конкурса, извор “Блица” из Владе каже да одговор има лошу и добру страну.

– Лоше је што се прескакањем конкурса ствара сумња, јер се избор доводи у политички контекст. Добро је што се преко вршиоца дужности обезбеђује континуитет функционисања органа, али и што Влада има слободу за смене. Сетимо се само када је са чела Пореске управе склоњен в. д. директора Марко Маринковић, који је на тој дужности био само шест месеци, а у јавности је остао упамћен по томе што је волео да иде у акције са инспекторима – каже извор “Блица”.

Владимир Гоати, директор Транспарентности Србија, оцењује да је реч о “вакууму у коме не морају да се поштују правила у попуњавању радних места”. Није правило, али се дешава да људи на в. д. функцијама не испуњавају услове за то радно место, било да је у питању образовање или искуство. У многим случајевима Влада једноставно поставља људе који њој одговарају, па се в. д. стање често повезује са партијским кадровима. Зато су најаве о ограничавању бесконачног в. д. статуса добар пут ка професионализацији јавне управе. То је ситан корак, али врло важан за спровођење добре политике – оценио је Гоати.

Министарство пољопривреде: Биће како Ружић каже

У Министарству пољопривреде имају пет в. д. помоћника министра и једног в. д. секретара. У управама министарства још је шест в. д. директора и седам в. д. помоћника.

– Први пут Влада их поставља на шест месеци, а сваки наредни на по три месеца. Када нови законски прописи, које је најавио министар Ружић, буду усвојени, поступаћемо у складу са њима – оценили су у том министарству за “Блиц”.

ТопПрес/ Извор: Блиц, Сузана Лакић