pixabaypixabay

Просечни студент у Србији данас има 23 године, женског је пола, не ради током студирања, живи са родитељима, месечни трошкови су јој 34.000 динара… Већ „сутра“ факултетско образовање више неће бити доступно свима из „средње класе“ Овакви песимистични резултати су закључак истаживања које је данас представљено у оквиру пројекта Еуростудент.

Координатор истраживања за Универзитет у Београду Драган Станојевић казао је да је истраживање спроведено на репрезентативном узорку студената свих државних и приватних факултета и на свим универзитетима у Србији.

„Истраживање је усмерено на социјалну димензију студената у Србији. Према резултатима чак 96 одсто студената потпуно финансијски зависи од родитеља, што је велика разлика у односу на студенте у Европи. То показује да студирање у Србији зависи потуно од финансијског стања родитеља, па ће студирање постати привилегија богатих и средње класе“, рекао је за агенцију Бета Станојевић.

Према његовим речима, више од 50 одсто студената живи код родитеља, 40 одсто изнајмљује смештај, а 10 одсто студената живи у домовима.

„У односу на студенте у Европи студенти из Србије мало путују зарад учења, чак мање од два одсто студената је било у иностранству и вратило се. Земље у које путују су Немачка, Аустрија, Италија и Шпанија“, истакао је Станојевић.

Он је додао да студенти у Србији, за разлику од студената у Европи, немају прилику да раде током студија.

„То што студенти у Србији не раде није разлог у томе што су студенти лењи, већ је систем образовања у Србији такав да не дозвољава рад током студирања, будући да су присуства на предавањима и вежбама на факултетима обавезна. Други проблем је што наше тржиште рада нема флексибилно радно време нити послове на којима би могли студенти да раде.

Истраживање Еуростудент спроводи се у Европи сваке друге године.

У Србији је истраживање спровео Универзитет у Београду, а резултате је представио ХЕРЕ тим у сарадњи са фондацијом Темпус.

ТопПрес/ Извор: Бета