На Опленцу обележено 86 година од смрти краља Александра I Карађорђевића

На Опленцу обележено 86 година од смрти краља Александра I Карађорђевића

Топола – Данас је на Опленцу обележено 86 година од смрти краља Александра I Карађорђевића. Свету Литургију и парастос служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован.

Након службе у цркви Светог Ђорђа на Опленцу, делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је венац на гроб краља Александра I Карађорђевића.

Литургија и парастос на Опленцу, фото: ТопПрес

Венце су положили и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, који је и предводио државну церемонију, члан Крунског савета Предраг Марковић, Предраг Вујановић испред Удружења „Карађорђе“ из Херцег Новог.

Испред општине Топола венце су положили председник Општине Топола Игор Петровић и председник СО Топола Миодраг Миловановић.

Председник општине и председник СО Топола, фото: ТопПрес

Драган Рељић, управник Задужбине краља Петра I, такође је положио венац као и принц Михаило Карађорђевић, у пратњи своје супруге принцезе Љубице Карађорђевић.

Организатор комеморативне свечаности је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Фото: ТопПрес

Краљ Александар Први Карађорђевић, главнокомандујући Српском војском у Првом светском рату, убијен је у француском граду Марсеју 9. октобра 1934. године, заједно са француским министром спољних послова, Лујем Бартуом, а сахрањен је у саркофагу који се налази у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу у Тополи.

ТопПрес

Фото: ТопПрес

KOMENTARI