Топола – Богата археолошка истраживања спроводе се у селима општине Топола. Записи из турских књига као и приче из народа навеле су археологе у села Манојловци и Липовац.

Управо по  тим  записима  који су још из  16 века у  селу Јарменовци  постојала су два манастира, један посвећен Светом Николи а други Светом Архангелу. У суседном селу Манојловци на локалитету Ђурине ћелије пронађени су  остатци за које се верује да припадају једном од ова два манастира.

Ђурине ћелије, фото: ТопПрес

„Црква је мања грађевина са полукружним псидом, била је засведена полуобличастим сводом и покривена кровом на две воде. Под цркве је од камених плоча неправилног облика. У олтару је откривена зидана стопа на којој је стајала камена плоча часне трпезе. Од посебног значаја је то да су на зидовима цркве на појединим местима сачуване велике површине живописа чији су фрагменти у већим количинама проналажени у шуту током ископавања. Непосредно поред цркве истраживани су остаци манастирског конака, прикупљено је доста покретних налаза као што су турски и угарски новац, метални ножеви, остатци грнчарије који сведоче о животу у оквиру манастира“, објашњава за ТопПрес кустос Владан Миливојевић.

Иконе на зидовима које су заштићене и црквени део који је конзервиран, фото: ТопПрес

Први пут је овде започето ископавање 2013. године у организацији Народног музеја у Аранђеловцу а ове године се планира завршетак ископавања. На терену су остали непокретни делови који су конзервирани.

Кустос Народног музеја у Аранђеловцу Владан Миливојевић каже да им често у посете долазе грађани из суседних села који пале свеће у сада наткривеним конзервираним остатцима цркве, долазе и туристи које пут кроз прелеп шумовит крај овог села доведе баш на локалитет Ђурине ћелије. Овде влада нетакнута природа коју красе висока стабла буковог дрвета као и бројни мањи потоци који се уливају кривудајући кроз шуму у мању речицу.

Ископавање, фото: ТопПрес

Паралелно са овим истраживањем Народни музеј је недавно обавио још једно ископавање у селу Липовац на локалитету „Дизаљка“.

„Ту се налази огромно неолитско насеље површине преко 30 хектара из млађег каменог доба винчанске културе чија се старост процењује на приближно 6,500  година. Насеље је откривено 1911. године а прва истраживања су започета тридесетих година прошлог века, која су вршили археолози са Харварског универзитета. Прво је на површини од пола хектара урађено геофизичко испитивање којим је установљена тачна позиција неолитских кућа. Ове године су започета ископавања једне од бројних кућа из тог периода. Најзанимљивији покретни налази спадају у уобичајен репертоар винчанаца а то су човеколике фигурине, украшене керамиче посуде, зооморфне фигурице. Иначе куће неолитских људи су биле прављене од коља оплетеног прућем преко којих је набачено блато, што подсећа на наше старинске куће. Украшавали су куће али и предмете којима су се служили“, прича кустос Владан Миливојевић.

Липовац, локалитет Дизаљка, фото: ТопПрес

Ископавање се врши на дубини од 0,1 – 1, 80 метара.

Према речима кустоса мештани суседног села Брезовац доносили су у музеј предмете које би налазили док су обрађивали своје њиве, то је како он каже у великој мери због лепоте налаза утицало да музеј у Аранђеловцу започне истраживања на овом месту.

ТопПрес