Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
Вести

Надница за резаче око 30 евра

17

Топола – Кључ успеха за бољи принос воћа између осталог је правилна и редовна резидба. Иако се резидба често представља као компликован посао Дејан Марковић не мисли тако. Сам је орезао десет хектара свог воћа а помаже и пријатељима.

“Неколико година након садње воћњака, већина воћака израсте у висину или постане неугледно грмље.  Има више начина орезивања зависно од врсте воћа, као и начина садње. У околини Тополе већина засада се реже по принципу Котласте круне или “Вазе” то се махом односи на шљиву и брескву. Котласта круна је без вођице. Скелет котласте круне се састоји од три основне гране једнаке дебљине. Растојање између рамених грана је 120° (хоризонтална пројекција). Рамене гране на деблу удаљене су једна од друге 15 до 25 цм, а са деблом заклапају угао од 45°. Свака од три рамене гране носи по две до три гране другог реда, на којима се образује родно дрво. Јабуке су углавном у густој садњи и ту се примењује систем орезивања “Пилар”. Код оваквог система орезивања треба пре свега проређивати густе гране и старо дрво, водећи рачуна да се родно дрво редовно обнавља. Када стабло достигне висину од 2-2,5 метра, скраћује се водица и преводи на хоризонталну бочну грану”, објашњава за ТопПрес Марковић.

Воћари у околини Тополе углавном своје воћњаке орезују сами, али када се тај посао не може стићи мора се ангажовати додатна радна снага.

“Резачка надница тренутно у нашој околини је 30 евра, поред тога и два оброка. Ове године је доста воћа остало неорезано, обзиром да смо на прагу априла месеца и тешко је тренутно доћи до резача. То је последица веома лоше прошле године па људи немају ни воље а ни новаца за плаћање резачких дневница. Ја сам орезао 10 хектара  свог воћа и помагао сам пријатељима”, каже Дејан.

ТопПрес

 

Повезане ознаке:

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup