Топола – Кључ успеха за бољи принос воћа између осталог је правилна и редовна резидба. Иако се резидба често представља као компликован посао Дејан Марковић не мисли тако. Сам је орезао десет хектара свог воћа а помаже и пријатељима.

„Неколико година након садње воћњака, већина воћака израсте у висину или постане неугледно грмље.  Има више начина орезивања зависно од врсте воћа, као и начина садње. У околини Тополе већина засада се реже по принципу Котласте круне или „Вазе“ то се махом односи на шљиву и брескву. Котласта круна је без вођице. Скелет котласте круне се састоји од три основне гране једнаке дебљине. Растојање између рамених грана је 120° (хоризонтална пројекција). Рамене гране на деблу удаљене су једна од друге 15 до 25 цм, а са деблом заклапају угао од 45°. Свака од три рамене гране носи по две до три гране другог реда, на којима се образује родно дрво. Јабуке су углавном у густој садњи и ту се примењује систем орезивања „Пилар“. Код оваквог система орезивања треба пре свега проређивати густе гране и старо дрво, водећи рачуна да се родно дрво редовно обнавља. Када стабло достигне висину од 2-2,5 метра, скраћује се водица и преводи на хоризонталну бочну грану“, објашњава за ТопПрес Марковић.

Воћари у околини Тополе углавном своје воћњаке орезују сами, али када се тај посао не може стићи мора се ангажовати додатна радна снага.

„Резачка надница тренутно у нашој околини је 30 евра, поред тога и два оброка. Ове године је доста воћа остало неорезано, обзиром да смо на прагу априла месеца и тешко је тренутно доћи до резача. То је последица веома лоше прошле године па људи немају ни воље а ни новаца за плаћање резачких дневница. Ја сам орезао 10 хектара  свог воћа и помагао сам пријатељима“, каже Дејан.

ТопПрес