Нема сумње да је Гвозден Николић најнаграђиванији репортер западне Србије, а у прилог томе говори и још једно велико почасно признање које му  је уручено на Опленцу. Према речима жирија, сврстан је у плејаду великих новинара и репортера попуд Захарија Трнавчевића, Радована Бранкова, Бранка Станковића и  Милана Поповића, а исто признање уручено је славном песнику Љубивоју Ршумовићу, због заслуга у борби против депопулизације.

Досадашњи и садашњи добитници награде – Љубивоје Ршумовић, Бранко Станковић и Милан Поповић

,,Хвала Вам на великом признању, и са поносом ћу га држати у великој соби. Част је стати у ред поред оваквих имена као што су Милан, Бранко и Ршум,  али и поређењу са једним Захаријем и Радованом Бранковим. Увек сам на располагању обичном свету и мојој Србији”, казао је Николић.

Иначе, ово је пето велико признање познатом српском репортеру из Чачка, пореклом из села Коштунићи код Горњег Милановца.

Највеће је свакако Сретењско признање, које му је уручио лично преседник државе Александар Вучић у Палати федерације почетком године, али ништа мање вредно није ни признање Таковски устанак које му је поводом дана општине Горњи Милановац уручио председник Дејан Ковачевић.

Председник државе Александар Вучић доделио је Сретењска одликовања заслужним појединици

Поред њих и председник општине Ивањица Момчило Митровић одао је признање Николићу за велики допринос у промоцији овог града. Николић често помиње и повељу коју му је уручио председник подголијког села Девићи, Радојица Стојковић а којом је проглашен за почасног мештанина овог краја, ценећи његов допринос у изградњи пута  ка удаљеним планинским селима.

Награђиван и нападан због непоколебљивог става

И док у широким народним масама има безрезервну подршку обичног света која га држи у самом врху  на топ листама чак и националних емитера претрпео је и озбиљне нападе које су долазиле од конкуренције и често поткерепљене политиканством.

У Прељини код Чачка приликом блокаде еколога сачекао га је један вид  политичког линча, организован са  друштвене странице Дневна доза која је неколико година емитовала најгоре увреде и неистине на рачун чачанског репортера, а затим је администратор ове странице, тужио Николића у неколико наврата, тврдећи сасвим обрнуто, да му је он нанео душевну бол?!.

Ипак најжешћи напад догодио се на суђењу покојном Радошу Миловановићу у Ивањици када је  власник чачанског портала Озон прес Стојан Марковић, непрекидно снимао телефоном Николића а затим га у серијским текстовима приказивао као човека који се продао, који не разуме бол за страдалим особама, који хвали убицу, док је у ствари истина сасвим другачија. Николић је одбио да Миловановића, директора МБ „Наменска” прогласи убицом док суд то не утврди и донесе пресуду.

Занимљиво је да је доживео напад и ван Србије, тачније у Црној Гори. Наиме, приликом извештавања са  устоличења Митрополита црногорско – приморског Јоаникија, који је на том месту дошао након смрти Амфилохија, на Ловћену на њега је насрнула група комита који су били противници Српске цркве, а тог дана приликом устоличења  41. владике одржани су велики нереди где се Николић нашао у обручу екстремиста. Није се предао већ је неколико дана са усијаног терена, `пунио` медије у Србији информацијама о праведној борби за веру и народном бунту Срба у суседној држави.

Погледајте овде: 

,,Никада нисам олако мењао ставове, и никада без обзира на цену нисам пристао да под најгорим притисцима учиним неправду. Наравно да је лакше утопити се у халабуку и хајку, али увек сам се држао народне ,,криво стани право реци“.  Не желим славу на лажима, неистини, можда је то јефтиније и лакше. Докле може тако у реду. Нисам се са овим родио, умем ја и да риљам, и још увек имам снаге”, рекао је Николић.

Покретач више медија и оснивач неколико сјајних манифестација

Гвозден Николић оснивач је Гласа западне Србије, највеће медијске куће у западаној Србији, која данас броји 13 запослених и дописништво је десет највећих националних медија у Србији.

Такође, је оснивач новинске агенције РИНА у унутрашњости земље а покренуо је и Дневник западне Србије чији је уредник.

Аутор је  „Сабора виолиниста Србије” који се одржава у селу Прањани а ове године основао је веома успелу манифестацију „Млечни пут” који ће се одржавати у чачанском селу Горња Горевница.

Његова емисија „Нећете веровати” у самом је врху гледaности на националном нивоу, а у протеклој деценији успео је да покрене и сагради десетак кућа за нејач  широм овог дела Србије.

Гвозден Николић је рођен на Аранђеловдан 1964. године али уписан дан касније, 22. новембра у књиге рођених у Коштунићима у црквеној парохији Брезна где је и крштен.

 

ТопПрес/ ГЗС