Топола – Узгој винове лозе као и прерада у вино карактеристични су за Тополски крај. Међутим, то је како овдашње домаћице воле да кажу, више мушки посао, док је припрема слатка и компота женски посао. На породичном имању Крманац у селу Винча од грожђа се праве разне прерађевине а бака Бранислава своје умеће у припреми слатке зимнице преноси на млађе генерације.

„Од своје младости кувам слатко, правим џем, компот. Мајка ме томе научила и увек сам то волела да радим. Најукусније је кад се домаће припреми јер се о сваком детаљу посебно води рачуна. Имамо наше воће и све што се не прода преради се на неки начин и остави за зиму, део поклонимо пријатељима, по нешто и продамо“ – рекла је Бранислава Креманац.

Бранислава Креманац, фото: РИНА

Кајсије, шљиве, шипурак, грожђе само су део воћне палете која завши на полици шпајиза. Бака Бранислава истиче да је слатко од грожђа као и компот дуготрајно и може се чувати и по неколико година, а ево како се припрема:

„За слатко је потребно 1.200 грама грожђа које се кува са килограмом шећера, дода се мало воде да огрезне. Ако је много воде слатко неће бити добро. Компот покидамо зрна грожђа и спакујемо у тегле, потом се дода шећера по жељи ми ставимо обично четири кашике по тегли, сипа се вода до врха тегле. Затвори се поклопцем и спакује у шерпу у коју се такође налива вода до врхова тегли, тако се стави на ватру да проври, после тога се одложи у шпајиз и може да стоји дуго година“ , објашњава Бранислава.

Слатка зимница од грожђа, фото: РИНА

У пословима око припреме зимнице, учествују и снаха и унука а син Душко задужен је за припрему вина.

„Имамо око 70 ари под виноградом и гајимо стоне сорте Хамбур највише, продајемо све што можемо али део који остане прерадимо у вино и ракију, обично је то око 2.000 килограма грожђа које се преради. Наше вино јесте посебно, јер је и овај крај посебан, мирис и укус грожђа сачувани су у амбалажи и то је оно по чему нас препознају и радо се враћају по нове количине“, закључује Душко.

ТопПрес/ РИНА

Душко Креманац, фото: РИНА
Уз винограде расту и млађе генерације, фото: РИНА
Виногради породице Креманац, фото: РИНА