foto profimedia afpfoto profimedia afp

Вежба под окриљем НАТО-а, односно Евроатлантског координационог центра за ванредне ситуације, специјализованог дела Алијансе за реаговање у случају природних катастрофа и технолошких инцидената, одржаће се у октобру у Србији.

Вежба под називом „Србија 2018“, попут сличних изведених у Босни и Херцеговини и Црној Гори, одржаће се на подручју Младеновца и Аранђеловца од 8. до 11. октобра, а суорганизатор вежбе је Сектор за ванредне ситуације МУП-а, пише „Политика“

У току је припрема организације вежбе, а колико ће држава у њој учествовати знаће се када буду одрзане планске конференције.

Предстојећа међународна везба управљања последицама ванредних ситуација „Србија 2018“ је цивилна везба која пруза шансу за увежбавање међународне сарадње и јачање способности тимова из различитих држава да заједно провежбају широк дијапазон операција уклањања последица ванредних ситуација, истичу у МУП-у.

Своје умеће пред колегама из више држава показаће припадници тимова за спасавање из рушевина, детекцију и деконтаминацију радиолошко-хемијско-биолошких материја, спасавање на води, као и медицинске екипе.

Осим представника Сектора за ванредне ситуације очекује се и присуство представника међународних институција и организација као и представника других министарстава и организација Србије.

Војска Србије за сада није позвана да учествује на везби, али да имајући у виду да ће бити увежбавани и задаци из оквира треће мисије ВС – помоћ цивилном становништву, могуће је накнадно укључивање војске.

Током ове године Војска Србије у својству посматрача учествоваће на две вежбе које се одржавају у организацији НАТО-а, а војници из Србије биће ангажовани на још десет вежби које организују, или на којима учествују, земље чланице овог безбедносног савеза, али не и сама Алијанса.

– Желим да наставимо јачање партнерства НАТО и Србије. НАТО може да пружи стручност и савете у свим областима које Србија одабере. Касније ове године Србија ће први пут бити домаћин важној евроатланској вежби за цивилна ванредна стања – рекао је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг у недавном интевјуу за „Политику“.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ Танјуг