Саудијска Арабија отвара своје тржиште за пољопривредне производе из Србије, изјавио је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Министар је навео да ће Србија на то тржиште моћи да извози говеђе месо, јагњеће месо, млеко и млечне производе.

„Јуче нам је потврђено да Саудијска Арабија отвара своје тржиште за пољопривредне производе из Србије – говеђе месо, јагњеће месо, млеко и млечне производе, а потписали смо и споразум са Индонезијом, они отварају прво за јабуку, за кукуруз, па идемо даље на нова тршишта“, рекао је Недимовић за РТС.

Недимовић је најавио и да су у току преговори са два велика инвеститора за прераду кукуруза – једним из Египта и једним из Кине.

„И један и други се баве прерадом кукуруза и производњом глукозе, неких сирупа и производа за фармацеутску индустрију. То су финални премиум производи од кукуруза. Њима је идеја да прерађују око пола милиона тона кукуруза. То су озбиљне ствари“, истакао је Недимовић.

Каже да је министар пољопривреде Египта најавио да ће у марту доћи у Србију баш због реализације те инвестиције.

„То је јако добро јер више не морамо да продајемо сировину него радимо полупроизвод или финални производ који је много скупљи. То је циљ пољопривреде“, навео је Недимовић.

С обзиром да за биљне произвођаче ових дана креће ђубрење пшенице и других озимних усева, Недимовић каже да су обезбеђене довољне количине вештачког ђубрива.

Наводи да су 400.000 тона потребе вештачког ђубрива Србије и да су комплетно обезбеђене преко увозника.

„Обезбедили смо 400.000 тона вештачких ђубрива и биће потпуно подмирени пољопривредни произвођачи за пшеницу и касније за остале ратарске културе“, истиче Недимовиц.

Подсећа и да је држава изашла са две посебне мере и да су већ четири банке почеле да реализују меру бескаматног кредитирања, док ће још шест банака почети са реализацијом током наредних дана.

„Пољопривреднику је доста само да оде у пословну банку. Држава покрива комплетну камату, враћа се главница, тек први део, када прођу све жетве, у октобру. Не требају никаква посбена средства обезбеђења, добијете новац потпуно бесплатно, добијете га сад да можете јефтиније да узмете ђубриво“, каже Недимовић.

Истиче да је обезбеђено и семе за сетву и да нема разлога за бригу.

„Што се тиче кукуруза и осталих култура које иду на пролеће, немојте да имате никакву бригу. Имамо своју производњу и немамо никаквих проблема“, наглашава Недимовић.

Говорећи о органској пољопривреди, министар каже да је то сектор са највећим растом извоза у претходној години – 94 одсто.

„Пре осам година извоз нам је у том сектору био четири милиона долара, а сада је 65 милиона долара. У Немачку иде 31 одсто нашег извоза, а 13 одсто у САД. То су платежно способна тржишта“, напомиње Недимовић.

Истиче да пољопривредници имају могућности да уз помоћ државе купују репроматеријал, машине, опрему и прерађивачке капацитете.

„Имамо четири-пет конкурса који су већ у току. За набавку механизације добијете пола новца, за куповину трактора имате два конкурса. Из ИПАРД-а 7. фебраура креће нови позив. Што се тиче сектора сточарства, имате већ отворен позив за набавку трактора од 80 киловата, где држава да пола новца бесплатно, 40 одсто је кредит, а 10 одсто је сопствено учешће“, наводи Недимовић.

Каже да има и конкурса који су отворени за набавку робота за мужу које људи траже због недостатка радне снаге.

Министар најављује и да ће по први пут на пијацама, трговима и улицама бити млекомати са свежим млеком са фарми.

Најављује и да од марта креће исплата 55 милиона евра за давања по хектару свим пољопривредним произвођачима.

Недимовић тврди да ће и ове године хране у Србији бити и истиче да је претходне године забележен рекордан извоз од пет милијарди долара.

ТопПрес/  Извор: Танјуг