Топола – Мештани села Војковци, засеок Перићи годинама немају ни дрвену бандеру. Жице од струје подижу сами и за то им  служи млатач. Ових дана најстарији Војковчани дочекали су да пре одласка са овога света на својим имањима угледају бетонске бандере.

„Имали смо ми дрвене бандере раније  али оне су дотрајале и извалиле се, тако да на већини места морали смо сами да инпровизујемо бандеру мотком. Жице од струје углавном су биле по земљи тако да су нам радови у пољу били изазов, да ли ћеш се вратити кући жив ил ћеш погинути у сопственој њиви. Кад одемо да косимо сено прво расклонимо жице у страну па покосимо њиву онда вратимо назад и све тако. Најтеже нам је било зими јер снег прекрије све и не види се где је жица. Многе од нас из овога краја струја је протресла више пута а мене понајвише“, каже за ТопПрес Милош Милановић.

Бетонске бандере у Војковцима, фото: ТопПрес

Милановић је на својој кожи осетио струјни удар задњи пут ове зиме када је лопатом покушао да одмрси замршене жице на стаблу крушке испред своје куће. Али, проблем је решен и засеок Перићи сада има бетонске бандере.

„Годинама имамо проблем са ободним деловима села Војковци јер је то разбацано село, остало нам је још посла ту, имамо један део ка Горњем Милановцу и онда ћемо потпуно завршити овај посао“, каже председник СО Топола Драган Јовановић.

Локална самоуправа је за постављање бандера до сада издвојила око три милиона динара.

ТопПрес

Овако је било ове зиме, под тежином снега жице су завршиле на земљи а дотрајале дрвене бандере нису издржале, фото: ТопПрес