Топола – За успешну виноградарску производњу један од битних фактора је традиција узгоја винове лозе која се у селима око Тополе преноси с’ колена на колено. Немања Петровић из села Липовац  је пета генерација која је наследила ову пољопривредну производњу и како истиче, љубав према виноградима родила се у њему још у детињству.

„Још као мали одрастао сам у виноградима радећи све послове уз свог оца и деду који су ми преносили искуства и знање које су наслеђивали од својих родитеља. Ја сам то примењивао у свом подруму, али нисмо стали на томе применили смо и нове технологије да би подигли ново квалитета за сва вина која производимо.  И сада садимо нове винограде, повећавамо количине вина и површине под виноградима. На роду имамо око четири и по хектара винограда и имамо план да у наредној години засадимо још око 50 ари како би заокружили на пет хектара. То је тренутни план, имамо простора на нашем земљишту да се проширимо неких седам до осам  хектара  на нашем земљишту, а изашли би на десетак хектара уз додатну куповину земље под виновом лозом и то је наша породична прича која би се употпунила“, казао је за ТопПрес Немања Петровић, винар из села Липовац код Тополе.

Подрум вина Петровић, фото: ТопПрес

Овај млади виноградар наглашава да у својим виноградима има углавном винске сорте, од којих је доминантна Малага. Ова сорта има бројне бенефите и даје вино врхунског квалитета.

„Малага је стара сорта која је дошла овде крајем 19. века, налазила се доста у околини Опленца и Смедерева, задржала се у нашим виноградима и данас. Препознали смо је као изузетно занимљиву сорту јер је  јако мускантна, даје лепа ароматична и освежавајућа вина. По препоруци деде и на његов наговор одлучио сам да ту сорту окалемимо и проширимо засад. То смо урадили у два корака, имали смо проширење засада са том сортом пре осам године и пре две године и наредне године такође у тој сорти планирамо ширење. Поред ње ту је прокупац, мускат хамбург, вранац, каберне, мерло и неке стоне сорте. Годишња производња грожђа је до 30 тона, род је ограничен како би имали квалитет на већем нивоу јер нам је циљ квалитет а не количина“, истиче Петровић.

Фото: ТопПрес

Село Липовац иако мало, броји осам винарија, од којих су неке још увек у припреми. У породици Петровић за сада је још увек породична винарија међутим, амбиције су да се прошире засади али и региструје винарија уз изградњу дегустационе сале, чиме би се целокупна производња заокружила.

„Остало је јако мало породичних винарија на овом локалитету где се налазимо, ми смо једна озбиљнија породична винарија остале су друга прича. Људима који су препознали нашу причу и љубитељи су нашег вина, када дођу у ово двориште и ову кућу кажу, да се  осети та историја и традиција која се преноси са колена на колено. Овај подрум је из 1934. године,  људи су одушевљени како су  домаћини и тада имали укуса за лепоту а уједно визију за будућност. Ја због тога чувам ово место и следећи корак који би направили је ослоњен на субвенције које су нам јако неопходне. До сада смо добијали за стубове, наслон, подизање засада, али како планирамо винарију да регистујемо у следећој години, тада планирамо да конкуришемо, јер ће нам доста тога требати“, наглашава Немања.

Фото: ТопПрес

Вина из винарије Петровић окићена златом

За вина из овог подрума већ су многи чули а комисије на различитим манифестацијама су их оцениле са високим оценама и наградиле златним медаљама.

За вина из винарије Петровић бројне златне медаље, фото: ТопПрес

„Ми производимо више врста вина и да је за свачији укус, кажу да је свако вино добро за ту категорију. Волим да су вина освежавајућа, питка, ароматична да имају пуну структуру, пуно тело и то добијамо на овом поднебљу, јер даје добре резултате и  вина су лепо избалансирана. Присутан сам последњих десетак година на разним манифестацијама, сваки пут сам добио бар једну или две златне медаље. Било је пехара за најбоље бело вино, ове године смо освојили награду за  шардоне, који је такође јако интересантан, јако је ароматичан, освежавајућ, тело је структурно и моћно и иде у категорију високо квалитетних вина“, истиче овај млади винар из Липовца.

Иначе, последња златна медаља у овај подрум стигла је са Међународног оцењивања вина и ракија „Опленац фест“ које се већ дванаест година одржава у Тополи.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Немања Петровић, винар из Липовца, фото: ТопПрес