Лучани – У овом времену, када привреда у целом свету трпи велике ударе због епидемије вируса ковид-19, предузеће „Милан Благојевић-Наменска“ АД Лучани упркос свим потешкоћама успешно послује и успева да на адекватан начин одговори на све изазове кризе коју је проузроковала корона.

„Упослени су сви производни капацитети, активно се ради на уговарању нових послова и реализацији постојећих. Посебну пажњу поклањамо извозу наших производа и обради тржишта у Европи, Индији, Саудијској Арабији, Малезији, Индонезији, Израелу… Када је реч о европским државама првенствено су то земље у окружењу: Румунија, Бугарска и Босна и Херцеговина. Затим Италија, Аустрија, Белгија, Словачка. Квалитетом производа, поштовањем рокова испоруке и ценом, који чине три фактора од пресудног значаја за склапање уговора, ми смо придобили сва ова тржишта у веома јакој конкуренцији. И у време короне ми морамо да сачувамо поверење ИНО купаца у предузеће „Милан Благојевић „ и наше производе. То је наш главни задатак и у будуће, као и сада. Корона је погодила наше предузеће и створила велике потешкоће у раду. Због оболелих од вируса , изолације и по другим основама, од 1350 запослених око 100 радника је на дневном нивоу одсутно са посла. Запослени који раде, преузели су на себе њихов део посла и захваљујући њима производња не трпи а захтеви купаца биће испоштовани. Oво је веома опасна и штетна производња и зато је наш приоритет безбедност, здравље на раду и заштита од пожара. Перманентно радимо на њиховом побољшању и унапређењу и улажемо значајна средства у том циљу. Без обзира на ситуацију са короном, предузеће планира да у овој години уложи 252.050.000 динара за повећање безбедности и побољшање здравља радника. Настављамо и са инвестицијама, освајањем нових технологија и унапређењем постојећих. План инвестиција у овој години вредан је 4 милиона еура, који ће бити издвојени из сопствених средстава предузећа“, саопштила је за ГЗС Милка Јовановић Божић задужена за односе са јавношћу.

Она је истакла да ми имају привилегију да се на челу предузећа налази човек који има дугогодишње искуство и као стручњак у области Војних индустрија, ужива велики углед и поштовање у свету.

„Захваљујући мр Радошу Миловановићу, његовој способности да открије и процени тржиште, и максимално искористи наше производне могућности, ми и данас имамо завидне резултате.

Радош Миловановић, директор МБ „Наменска“, фото: ГЗС

Резултати се огледају у стабилној производњи за које је обезбеђено сигурно тржиште. На основу тога, у овој тешкој ситуацији изазваној короном када људи остају без посла , у предузећу није отпуштен ниједан радник, нити је смањен лични доходак.`Милан Благојевић-Наменска` наставља да се бори за свој просперитет, егзистенцију својих запослених и да као први у ланцу даје пун допринос Одбрамбеној Индустрији Србије“, истакла је Јовановановић Божић.

Иначе, највећа фабрика барута на Балкану бележи последњих година изузетне пословне резултате и запослени зарађују вероватно највеће плате у овом делу државе које се крећу и до хиљаду евра.

Фабрика је стуб друштвеног живота у овом подручју и несебично прискаче у помоћ у свакој корисној акцији ове средине, Драгачева и целог краја.

Тако су, недавно, донирали локалној самоуправи камион за извлачење комуналног отпада вредан више милиона динара, значајну помоћ пружили су мештанима и својим запосленима у поплавама које су харале овим крајем.

Овај колектив већ деценијама води веома успешно мештанин и пуковник мр Радош Миловановић, један од најбољих познавалаца у технологији производње барута и ракетних горива.

ТопПрес/ ГЗС

Камион за извлачење комуналног отпада дониран локалној самоуправи, фото: ГЗС