Са ванредног стања средином ове седмице у Србији се прелази на ванредне мере, што, између осталог, значи укидање полицијског часа, али још нема јасног одговора на питање када ће забрана кретања престати да важи за старије од 65 година.

Епидемиолог др Предраг Кон је, на питање да ли укидање полицијског часа значи да ће старији од 65 година који су у радном односу моћи да иду на посао, рекао да то зависи од одлуке самих фирми, као и закона.

Додаје да у оквиру проглашења епидемије могу да се дефинишу одређене категорије грађана које су у посебном ризику.

– Са ванредног стања прелазимо на ванредне мере у оквиру проглашења епидемије од посебног значаја – рекао је Кон. Др Дарија Кисић Тепавчевић, члан државног Кризног штаба за борбу против корона вируса, струка, препоручује старијима да се пазе, мање крећу, држе дистанцу, али није прецизирала да ли се и када забрана укида.

– Неки су заборавили да је паралелно са увођењем ванредног стања проглашена епидемија од великог јавног здравственог значаја. Само проглашење епидемије, што се није десило много пута у историји, значи да постоје могућности да се уводе одређене мере за категорије људ који су под највећим ризиком. То значи да би се практично могла задржати, у зависности од епидемиолошке ситуације, већина мера. Али неће бити забране, биће само стручна препорука, са тачно образложеним разлозима због чега је то тако – рекла је Кисић за Прву тв.

ТопПрес/ Извор: Танјуг