Епидемиолошка ситуација у Србији је стабилна, а корона вирус на издисају, упркос томе што, због мутација, има све више заражених, будући да нове варијације ковида не дају тежу клиничку слику, каже инфектолог Дарко Ножић.

„Због мутација вируса више нема имунитета, тако да се сваким даном све више људи заражује. На срећу, ти сојеви, БА 4 и БА 5, који су сада код нас, не дају тежу клиничку слику. Далеко је тежа ситуација била када је био делта сој“, рекао је Ножић за Танјуг.

Како каже, вирус сада има велику заразност, брзо се преноси, али, за сада, без неких већих последица.

Ножић појашњава да су симптоми БА 4 и БА 5 сојева уобичајени за респираторне инфекције – главобоља, повишена температура, цурење из носа, кашаљ, а могу да буду и болови у мишићима и стомачне тегобе.

На питање о новом соју Кентаур, који се појавио у неким деловима света, Ножић одговара – „кога је змија ујела и гуштера се плаши“.

Он истиче да су још свеже ране пандемије ковида 19, те да је за две године умрло много људи и да, самим тим, појава нечег новог изазива зазор.

„Међутим, вирус ипак иде ка својој пацификацији. Појављују се нови сојеви који су заразни, али мала је вероватноћа да он може да се за кратко време реконструише тако да изазива теже клиничке слике“, рекао је Ножић и додао да верује да Кентаур неће донети веће проблеме.

Прама његовом мишљењу, пандемија коронавируса приводи се крају.

„То је вирус са којим ћемо морати да живимо. Чак не знам колико је уопште потребно тестирање. И за грип постоје тестови, али мало ко се одлучи за њега. У овом тренутку, корона није тежа болест од грипа“, закључио је Ножић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг