foto-tanjugfoto-tanjug

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да држава разматра да од 2020/21. године поново уведе обавезни војни рок, у трајању од три или шест месеци.

Он је рекао да ће то зависити од анализа и процена Министарства одбране и расположивих финансијских средстава.

„Све радимо да би сачували мир, да превентивно можемо да делујемо против сваког ко би покушао да проведе агресију на нас“, подвукао је Вучић.

Додао је да се не плаши медијске кампање против евентуалног тромесечног служења војног рока, јер је народ довољно паметан да препозна добре намере и ко ради у његовом интересу.

Он је указао да је био критикован прошле године од неких медија што немамо једногодишњи војни рок, а данас, када каже да разматра могућност поновног увођења војне обавезе на три месеца, говоре му да жели да уведе земљу у рат.

„До јуче сте говорили да су вам деца постала слабићи, јер немају војну обавезу. Ајде договорите се са собом шта хоћете од државе по питању КИМ, економије. Пошто сте говорили да је најважније питање раста, а сада када имамо највећи раст у Европи, онда ни то није важно“, рекао је Вучић.

Војна обука само у оквиру закона и државе

Председник Вучић поновио је данас да никаквих војних кампова не може бити, нити војну обуку и кампове за обуку могу организовати невладине или друге организације, осим државе.

Вучић је, поново упитан за паравојни камп за децу на Златибору, рекао да не спори чисте мотиве ни деце ни родитеља, али да је тако нешто могуће организовати само у складу са законом и у организацији државе.

„Не можете да имате војне кампове у организацији невладиних организација. Ако их имате у организацији неког другог, а не државе, онда је то паравојска“ поручио је Вучић.

Поручио је деци да уче, а да ће имати у будућности и оно што се назива предвојничка, одбрану и заштиту на факултетима, војне школе, ако желе да иду у њих…

„Тако то раде организоване државе и ништа више од тога“.

ТопПрес/ Извор: Танјуг