Имунизација грађана Србије вакцином против сезонског грипа почеће, како је и планирано, 1. октобра, а ове године је обезбеђен рекордан број вакцина, односно више од 500.000 доза, саопштило је данас Министарство здравља.

Министарство у саопштењу наводи да је тренутна епидемиолошка ситуација у нашој земљи стабилна и да одлазак у здравствене установе у овом тренутку не представља велики епидемиолошки ризик по грађане који би да се вакцинишу.

„Управо из тог разлога, а у циљу добијања најефикаснијег и најделотворнијег имунитета стеченог вакцином, препоручује се имунизација у наведеном термину, од 1. октобра. Од посебне је важности да се вакцинишу хронично оболеле особе као и особе са удруженим болестима“, наводи се у саопштењу.

Министарство здравља је у складу са глобалном пандемијом корона вируса као и повећаним интересовањем грађана, ове године обезбедило рекордан број доза вакцина против грипа, више од 500.000 доза.

Вакцине против грипа ће за све грађане бити бесплатне, а тренутно се врши њихова дистрибуција здравственим установама, како би грађанима у свим домовима здравља биле доступне већ од 1. октобра.

Поред тога, ове недеље почиње и дистрибуција вакцине против пнеумокока установама за смештај одраслих и старих лица.

Наведена вакцина је према свим досадашњим истраживањима имала изузетно позитиван утицај у погледу борбе против корона вируса, стога се препоручује имунизација старијим лицима, а биће доспутна и свим другим грађанима који желе да се и на овај начин заштите од узрочника болести против којих су вакцине обезбеђене, а које могу да се појаве у наредном периоду.

ТопПрес/ Извор: Танјуг