Месо и производи од меса који су пореклом из Србије од 1. априла ове године у продајним објектима биће обележени посебном графичком ознаком, саопштило је данас Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Како се наводи, обележавање домаћих производа од меса на овај начин уведено је новим Правилником о декларисању, означавању и рекламирању хране, чија примена почиње 1. априла.

Услов да би нека месна прерађевина била означена новом ознаком „Пореклом из Србије“ је да је више од 50 одсто главне сировине пореклом из Србије.

Та ознака приказује се на видљивом месту непосредно поред изложеног меса и производа од меса или уз цену и треба да буде најмање исте величине као и величина цене.

На ову меру Министарство пољопривреде се одлучило да би дало додатни подстицај домаћој производњи меса у складу са предлогом пољопривредника, а захваљујући овој мери купци ће имати јасан увид о пореклу производа који купују, наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће се, осим тога, на овај начин указати потрошачима где могу куповати домаће производе и промовисати предности квалитета домаћих производа.

Очекује се да дугорочно ова мера позитивно делује на домаћу производњу, додаје се у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг