Нови Закон о фискализацији ће бити у примени од 1. јануара 2022. године, када ће већи број предузетника морати да набави фискалне касе и да сав промет евидентира, а међу њима су и они који су до сада пословали као паушалци.

Новом уредбом сужен је круг оних који се ослобађају обавезе да поседују фискалну касу.

„Највећи број ових предузетника, на које се обавеза односи, а раније нису имали ту обавезу, су из области услужних делатности као нпр. фризери, козметичари. Осим ових предузетника, нове обавезе су уведене и спортским објектима и коцкарницама. Ова обавеза односити и на музеје и галерије“, појашњава за еКапију члан УО Удружења пореских саветника Србије Александар Васић.

Такође, од наредне године и трговина преко интернета ће морати да се евидентира преко фискалних каса, додаје он.

Истиче да таксисти и адвокати и даље нису у обавези да набаве фисклане уређаје.

Указује да би нови онлине систем требало да обезбеди да се подаци о издатим фискалним рачунима достављају пореској управи, те да ће обвезници и Пореска управа бити у потпуности повезани.

Он наводи да неће више бити чувања такозваних контролних трака, а контрола се неће вршити увидом у те копије фискланих рачуна, већ ће Пореска управа поседовати електоронске податке о сваком издатом рачуну.

Због промене система фискализације и прелазак на онлине режим, до краја ове године сви обвезници морају набавити нове уређаје, што је додатно финансијско оптерећење.

„Сигурно је да се овим додатно финансијски оптерећују делатности који су већ значајно осиромашене због пандемије, а пре свега мали предузетници. Набавка фискалних уређаја за њих није мали издатак. У току јавне расправе о новом закону од стране Министарства финансија је послата порука да ће држава обезбедити значајна средства за субвенционисање набаке нових фискланих уређаја, па малим предузетницима остаје да се надају у помоћ државе“, навео је Васић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг