FOTO PROFIMEDIAFOTO PROFIMEDIA

ЗАШТО у доба мобилних комуникација и печењара не би могла да буде мобилна, шеретски каже Драган Радичевић Буђа, угоститељ из Страгара. Чувени српски инат код њега је пробудио инвентивност која је изнедрила први српски „прасеторијум“ – аутомобил преправљен у пећницу.

Тренутно се због великог поста ражњеви са руменим „путницима“ иза возачког седишта у старом аутомобилу марке БМВ нешто ређе окрећу, али већ стижу резервације за период после Ускрса, кад ће се поново задимити и ауспух и високи димњак на крову возила.

– Отерао сам овај мој расходовани БМВ да продам на отпад, а они су ми понудили само 100 евра. Рекао сам да ћу пре роштиљ од њега направим него да пристанем на ту цену. Нису ми веровали, а ја сам испунио обећање. Направио сам прву српску мобилну печењару – каже Радичевић.

Газда Буђа је аутор идејног решења за добијање доброг „БМВ печења“. Са мајстором Срђаном Марковићем исекао је задњи део аутомобила и направио механизам којим мотор преко редуктора, зупчаника и галовог ланца покреће ражњеве. Возило је добило нови тапацирунг од ватросталних цигала, а на термоизоловани кров је монтиран високи лимени димњак налик онима на старим паробродима. Страгарски „прасеторијум“ има и прозоре од дебелог ватросталног стакла, ради контроле понашања „путника на ћумуру“.

Газда Буђа признаје да га је мобилна печењара доста коштала, око 700 евра, али се не каје због улагања. Атрактивно возило се прочуло надалеко, о чему сведочи и позив за гостовање на Сабору трубача у Гучи.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, Б.С