Горњи Милановац – Да у западној Србији нема подела на мушке и женске послове јасно показује Снежана Марковић из Горњег Милановца, која се већ 20 година бави клањем и печењем прасића. Када се удала, прво је помагала старијима, међутим хтела је да постане свој газда, наставила да усавршава технику и постала једна од ретких жена која у овом послу може да парира мушкарцима.

„Када смо кренули у посао све је било другачије него данас. Ту је била велика количина прасића, па сам ја била ту да му помогнем када је нешто требало, да донесем, однесем, супруг је нон стоп дотеравао прасиће. Кренули смо посао прво у кругу, а касније како се посао одвијао запослили смо и неколико људи и ја сам тада кренула да радим и у производњи и да сечем печење. Раније се све радило другачије, било је доста теже, данас постоји електрошок, шурилица, све иде доста брже, али ја сам ту да помогнем и ако је некада потребно да се закоље прасе на старински начин“, каже Снежана Марковић за агенцију РИНА.

А када заврши цео процес од клања па све до печња, Снежани сервирање овог српског деликатеса буде као од шале.

Фото: РИНА

„Некада се радило са сечкама, сада радим са сатаром да парче меса не би имало много отпада. Печење сечем на свадбама, по ресторанима. Када сам почињала била сам доста млада и неискусна, али сам ево све научила. Пријатељи су мерили време, и за осам минута успела сам да цело прасе исечем и сложим у овале”, додала је она.

„Не може рећи да је увек лако, али воли овај посао, а како истиче најважније је да увек испоштују људе. Сада за време празника имамо и доста купаца из Београда. Пре короне су „радили“ око 600-700 комада дневно за време Божићних празника, сада је то мало мање, али опет народ се држи тих обичаја. Породични посао одржали су све до данас, захваљујући томе што сви чланови породице функционишу као добро уиграна екипа, најукусније печенице излазе баш из њихових пећи”, рекла је Снежана.

„Кренули смо само са једном малом фуруном, било је доста тешко, а онда смо полако из године у годину проширивали посао“, прича њен супруг Драган.

Иако су поскупљења учинила своје, ових дана у сусрет једном од два најрадоснија Хришћанска празника, Марковићима су руке пуне посла јер обичај да се на Божићној трпези обавезно нађе свињско печење не застарева.

 

 

ТопПрес/ ГЗС, РИНА

Фото: РИНА