До краја јануара све туристичке агенције у Србији које су до сада имале лиценцу да могу да раде као туроператори морају да прибаве нове лиценце које се ступањем Правилника о гаранцијама путовања од 1. јануара рангирају у четири категорије, рекао је за Танјуг директор YUTA-e Александар Сеничић.

То значи да ће, каже, туристичке агенције убудуће бити подељење у четири групе, као и да ће свака група имати различити износ гаранција путовања и потребног депозита на рачуну који ће се проверавати на крају сваког месеца.

Сеничић наводи да ће првој групи припадати оне агенције које су у последњих 12 месеци реализовале путовања за до 1.000 путника, другој групи припадаће агенције које имају од 1.000 до 5.000, трећој од 5.000 до 10.000, а четвртој више од 10.000 путника.

Сеничић наводи да су одређени лимити покрића за осигурање, односно за гаранцију путовања у случају затварања агенције, те је износ осигурања за прву групу 200.000 евра, за другу 250.000 евра, за трећу 350.000 евра и за четврту 400.000 евра.

Новина је и увођење депозита који ће агенције морати да имају у сваком тренутку на рачуну, а то ће се проверавати на крају сваког месеца.

Висина депозита зависиће од групе којој туристичка агенција припада, те, наводи Сеничић, за прву групу депозит је од 2.500 евра, другу 5.000 евра, за трећу 7.500 евра и четврту 10.000 евра.

Сеничић каже да су од сада руководиоци туристичких агенција, односно они на које се води лиценца организатора туристичких путовања, у обавези да имају знање страног језика на нивоу Б2, уз старе обавезе које подразумевају минимум три године радног стажа у туризму, пословни простор и високу стручну спрему.

Упитан да коментарише критике појединих представника и удружења туристичких агенција да обезбеђивање депозита и гаранција неће моћи да обезбеде мање агенције и да ће то утицати на њихово затварање, Сеничић тврди да се то неће догодити.

YУТА се, каже, противила депозиту. Претходно је он требало да буде далеко неповољнији за агенције, па се YУТА успротивила и сада су износи депозита и услови оперативног депозита значајно квалитетније решење него што је било стављено на сто у преговарачком процесу, додао је.

Према његовим речима, у преговарачком процесу предложено је да депозит које агенције морају да имају на рачуну је од 20.000 до 100.000 евра.

Сеничић, иначе, каже да агенције нису задовољне новим правилницима, јер морају да издвајају већа средства, не само за депозит, већ и за премију осигурања.

„Нисмо задовољни до краја, јер мислимо да број путника не означава прави критеријум по коме треба да се агенције категоризују, али без обзира на то верујемо да ће нова правила допринети сигурнијем и озбиљнијем раду агенција“, закључио је Сеничић.

У Министарству трговине, туризма и телекомуникација раније су најавили да ће нови правилници обезбедити већу заштиту домаћих путника и туриста.

ТопПрес/ Извор: Танјуг