Министар финансија Синиша Мали најавио је данас да ће плате у јавном сектору бити повећане од наредне године, према садашњим пројекцијама, за 12,5 одсто, као, као и да би минимална зарада од 1. јануара први пут могла да буде већа од 40.000 динара.

„Плате за војна лица, официре, подофицире и војнике по уговору биће повећане чак 25 одсто. Такође, у току су преговори са представницима послодаваца и синдиката и надамо се да ће минимална зарада од 1. јануара 2023. први пут бити преко 40.000 динара“, рекао је Мали.

Министар финансија је рекао за Српски телеграф да ће пензионери имати укупно повећање веће од 20 процената, са два повећања, од новембарске и јануарске пензије.

„Један од највећих изазова ће бити саставити добар, уравнотежен буџет, примерен кризи у којој се налазимо. На њему се већ ради“, рекао је Мали.

Каже да је изазов за наредни период и пооштрена монетарна политика на глобалном нивоу.

„То отежава могућности за финансирање растућих фискалних дефицита. Зато нам је основни циљ да дефицит задржимо колико је год могуће у пројектованим оквирима. Средњерочни фискални оквир предвиђа постепено смањење дефицита опште државе на ниво од 0,5 одсто БДП-а до 2025. године и пад учешћа јавног дуга на 50,7 одсто БДП“, рекао је Мали.

Истакао је да ће се нова влада доста посветити и реформи јавних предузећа која морају, како каже, да уважавају потребе грађана.

ТопПрес/ Извор: Танјуг