Од Нове године теже до кеш кредита, отплата скраћена на осам година

Од Нове године теже до кеш кредита, отплата скраћена на осам година

За празнике многи потроше више него што имају, па Нову годину почну с новим кредитом. Али пазите, од овог 1. јануара биће теже доћи до новог зајма. Народна банка је наложила банкама да скрате рокове на које дају готовинске кредите – на осам година ове, а у 2021. на највише шест година, а за аутокредите на осам година. Истовремено, прописано је да укупна задуженост, односно рате, не могу бити веће од 60 одсто плате или пензије.

Да ли због нужде или популарности, тек готовински и рефинансирајући кредити су протеклих година били уточиште за грађане а још више за банке јер им је то био најпродаванији производ. Ове године са 400 милијарди динара готовинских кредита сустигли су стамбене и знатно поправили коначни рачун банкарима, преноси РТС.

Експанзија готовинских кредита почела је смањењем камате и продужењем рока отплате и до 12 година, што је многима дало кредитну способност. Кеш кредитима се више нису само плаћали рачуни, већ и рефинансирали други кредити, куповали аутомобили па чак и некретнине.

Сигнал за узбуну

За Народну банку то је био сигнал за узбуну и зато је реаговала да не би дошло до повећања тешко наплативих кредита без обезбеђења, односно гаранције.

„То је одговор на препознату потребу за проактивном реакцијом НБС на све учесталију појаву ненаменског необезбеђеног кредитирања становништва по неоправдано дугим роковима. Ниво кредитне задужености од 60 одсто, од зараде и прекорачење било ког физичког лица након нових одредби, обавезује банку да о потраживању од тог дужника обавести Народну банку“, наводе у Народној банци.

Економисти кажу да су банке већ раније знале за мере Народне банке и да су оне добре и за њих како би предупредиле ризик. То значи, ако имате нето зараду 50.000, рата не може да прелази 30.000 динара, преноси РТС.

Мањи рок, мањи ризик

„Суштина је да ако ви одобравате такве кредите, ви на дуги рок угрожавате стабилност система јер обично су они високоризични и важно је да се смањи тај рок и смањи ризик, иако је по мом мишљењу високо и 60 одсто од примања“, објашњава Исмаил Мусабеговић, професор Београдске банкарске академије.

И поред нових прописа, банке ће моћи да одобравају кредите с дужим роковима отплате и кредите дужницима с вишим степеном кредитне задужености, али ће за њих морати да преузму ризик. То значи: ако банка у току 2019. године одобри потрошачки, готовински или други кредит с роком отплате од осам и више година, биће у обавези да умањује свој капитал за целокупан неотплаћени износ главнице све до коначне отплате кредита.

ТопПрес/ Извор: РТС