foto tanjug zoran zestic foto tanjug zoran zestic

Међународно ПИСА тестирање за све петнаестогодишњаке у Србији почиње 16. априла и трајаће до почетка јуна.

Осим језичке, математичке и научне писмености тестираће се и финансијска писменост, а тестирање ће се спровести у 222 школе, а биће обухваћено око 8.000 ученика прве године средње школе и мали број осмака.

Новина овог циклуса је да се тестирање обавља електронски – папир и оловка су потпуно замењени рачунаром, што јесте блиско генерацији која полаже тестове.

Резултати ће бити званично објављени у децембру 2019. године, а објавиће их ОЕЦД (Организација за економску сарадњу и развој) за свих 80 земаља које учествују у истраживању.

Последње ПИСА тестирање у Србији спроведено је 2012. године и показало је да ученици у Србији не знају да примене научено градиво и да је њихово функционално знање испод ОЕЦД просека.

Србија није учествовала на последњем ПИСА тестирању одржаном 2015. године јер нису била обезбеђена средства за то и обављене техничке припреме.

ПИСА тестирање први пут је организовано у Србији 2003. године, а број земаља које учествују на тестирању стално се повећава.

На том међународном истраживању, које се одржава сваке треће године, најбоље резултате годинама имали ђаци из Сингапура и Тајланда, а међу европским земљама Финска.

ТопПрес/ Извор: Танјуг