Микробиолог и вирусолог Ветеринарског специјалистичког института у Краљеву Миланко Шеклер, коментаришући јучерашњи рекордан број заражених у Србији, изјавио је да верује да је и протеклих дана када су ти бројеви били знатно мањи, многи људи због хладноће одустајали од тестирања и да је заражених и тада било више, те да је стварна бројка можда и дупло већа.

Он је истакао да сигурно и код нас сада преовлађује омикрон сој, да ће прецизнији подаци о томе бити ускоро познати, а да се његова заступљеност у појединим земљама које раде испитивања креће од 50, 60 па и близу 100 одсто.

„Студија у Јужноафричкој Републици је показала да један од разлога брзог ширења омикрон соја није само његова особина велике преносивости, већ и велики удео људи који болују без симптома у укупном броју оболелих. Она је показала да је рецимо 31 одсто вакцинисаних било позитивно, али без симптома“, рекао је Шеклер за ТВ Пинк.

Додао је да је код ранијих сојева проценат асимптоматских заражених, а већ вакцинисаних износио само између један и 2,4 одсто.

Према његовим речима, заражени, вакцинисани, асимптоматски заразу најчешће преносе на чланове породице, са којима проводе доста времена,  а мала количина вируса коју шире може се пренети на друге само ако се са њима борави дуго.

„Зато је породица основна јединица заражености, ако је један у кући заражен, сви су, док је код делте било другачије“, истакао је Шеклер.

Нагласио је да су код заражених омикроном, далеко блаже клиничке слике и последице, па вакцинисани са две дозе имају 70 одсто мање шансе да заврше у болници а они који су примили три дозе 90 одсто.

„У Јужноафричкој Републици се испоставило да је просечно време хоспитализације код омикрона три дана, а код делте је било седам до девет, а ретке су и потребе за кисеоником“, навео је он.

Упитан да ли је слабији сој и наговештај краја пандемије, Шеклер је рекао да је и раније говорио да ће крај доћи брже него што већина мисли и да се можемо радовати томе што је он мање патоген и опасан од омикрона, али томе, како је навео, искрено могу да се радују вакцинисани.

„Ово указује на промену вируса за који су пре месец дана говорили да је опасан, супер-мутант са 52 мутације и да ће све да нас уништи, али се испоставило да није“, рекао је Шеклер.

Одговарајући на питање да ли се може заразити и онај ко је примио три вакцине и прележао заразу, навео је да и ти људи могу да се заразе, јер стопостотна заштита у биологији не постоји, пошто одређена количина вируса може да пробије све заштите.

Још нисмо достигли пик, ковид амбуланте загушене

Шеклер је изјавио да Србија још није достигла пик када је у питању број новозаражених вирусом корона и указао да су дијагностички капацитети ограничени и загушени, као и ковид амбуланте.

Он је за телевизију Танјуг навео да су то места где се чека веома дуго и која ће у наредном периоду бити критична у смислу да неће моћи лако и брзо да се организују и приме потребан број људи.

„На овој хладноћи да чека неко ко је болестан и има температуру, није упутно ни здрав човек да чека два, три сата у реду да би добио тест“, рекао је Шеклер.

Он је апеловао да се нађе неко решење, јер је, како је рекао, сулудо очекивати да стотине људи чекају по неколико сати на температурама испод нуле.

Према последњим подацима, у Србији је потврђено 13.693 нових слуцајева заразе вирусом корона, а Шеклер каже да је та цифра сигурно већа јер се много људи вратило немогавши да дочека да се прегледа, те да су многи и одустали.

Навео је да су код заражених омикроном блаже клиничке слике, али да се та варијанта корона вируса много брже шири, те да је то утврдила и медицинска струка у Јужној Африци, где се омикрон први пут појавио.

„Међутим, приметили су да је број хоспитализованих много мањи, али да је већина хоспитализованих невакцинисана. Сада и западне земље поврђују то што су лекари у Јужној Африци утврдили још пре месец дана – да неко ко је вакцинисан два пута 70 одсто има мању шансу да заврши у болници, а ко је вакцинисан три пута 90 одсто мању шансу да буде хоспитализован и да има неки тежи облик болести“, рекао је Шеклер.

Ипак, указао је да омикрон и даље може да изазове много теже последице, те да се и од омикрона умире.

На питање да ли је потребна и четврта доза вакцине, Шеклер је мишљења да та доза неће бити потребна јер је, како каже, јасно установљено да трећа доза продужава много дуже заштиту.

„Није као друга па да траје четири, пет месеци, него ће то бити осам, десет или 12 месеци“, рекао Шеклер.

Ипак, не искључује могућност да ће четврта доза вакцине „можда, али само можда“ бити потребна када су у питању онколошки пацијенти, особе старије од 70 година који имају јако слаб имуни одговор, хронични болесници и особе чији је имуни систем врло оштећен због неких болести имуног система.

ТопПрес/ Извор: Танјуг