Топола – Јовановићи на свом газдинству поред бројних домаћих животиња гаје и живину. Домаћин тврди да се коке које он гаји разликују од осталих у селу јер су настале укрштањем које је он сам спровео.

„Дошао сам на идеју да укрштањем чистих раса кокоши добијем домаћу кокошку која носи велики број јаја током године. То је супротан смер од онога којим се кретала наука приликом стварања чистих раса. Пошто ме бије глас да сам „наопак“ човек овај наопаки процес је један од показатеља да можда ту има истине“, кроз смех започиње причу Драган Јовановић, домаћин из села Загорица.

На имању је око 100 кокица и 15 певаца. А ево како је текао процес њиховог настајања.

„Купио сам по десет једнодневних пилића свих раса до којих сам могао доћи Амрок, Легхорн, Италијанка, Минорка, Њухемпшир, Садекс, Аустралорп, и тридесет кока носиља које се држе у кавезима што је укупно бројало 100 комада. Кад су порасли било је 65 кокица и 35 певаца. Отхрањени су у кавезу и као већ формирани пуштени у економски део дворишта. Касније је остављено по два певца од сваке расе и све коке. Вишак певаца смо поклали. Ту су се укрштали, јаја од тих кока убачена су у инкубатор и добијене коке које и сада гајим“, објашњава наш домаћин.

Ове коке у  просеку дневно носе око 65 до 75 јаја. Годишње снесу око 20 000 јаја односно око 1 700 месечно.

„Просечна цена по којој продајем домаћа јаја није испод 13 динара, од 10 – 20 динара, месечно зарадим око 22 000 динара. То је минимална плата али без одласка на посао све узгред. Коке храним само у зимском периоду кад нису у стању да саме пронађу довољно хране у природи, јер се слободно крећу по воћњаку и оближњој шуми преко пута дворишта када су временске прилике за то. За исхрану у том периоду користим кукуруз, пшеницу, јечам, овас и бајт хлеб . У периоду кад саме проналазе довољно хране у природи добијају увече минималну количину било какве зрнасте хране да би имале осећај где им је дом и где су гнезда за ношење. Наравно увек им је обезбеђено довољно чисте воде испред просторије у којој спавају“,истиче Јовановић.

Иначе коке на њиховом газдинству се никада не кољу. Деси се да нека угине од старости, неке украду предатори лисице, јастребови а неке домаћин и поклони. Обично колико буде расхода током године толико се нових излеже током лета и та бројка око 100 је већ годинама у њиховом домаћинству. Јаја од домаћих кока се доста траже и лако се продају, доста људи купује јаја да би убацивали у инкубатор и изводили мале веселе коке.

ТопПрес