Грађани старији од 65 година моћи ће од сутра да излазе у шетњу уторком, петком и недељом у трајању од пола сата, једна је од нових мера које је на данашњој седници усвојила Владе Србије, у складу са епидемиолошком ситуацијом и мишљењем струке.

Пензионери ће пола сата за шетњу моћи да искористе у периоду од 18 часова до 1 сат иза поноћи, највише шест стотина метара од места становања.

Зелене пијаце од сутра су поново отворене, уз обавезну примену свих мера заштите против ширења корона вируса.

Од сутра је такође дозвољен рад послодавцима из области пружања услуга, попут аутомеханичарских и вулканизерских радњи, обућара, кројача, хемијских чишћења, школа за обуку возача као и послодавцима из области трговине на мало – књижаре, трговци моторним возилима, бициклима, наутиком, техничком робом, грађевинским материјалом…

Влада такође позива послодавце у области грађевинарства (високоградња и нискоградња) да наставе рад у пуном капацитету радом од сутра, 21. априла.

Сви послодавци су у обавези да радницима обезбеде заштитна средства (маске, рукавице и дезинфекциона средства), а рад се мора обављати уз поштовање социјалне дистанце.

Послодавци су дужни да израде посебан план мера рада током ванредног стања, док су запослени у обавези да то поштују.

Они који и даље нису у могућности да наставе са радом су објекти чији рад подразумева окупљање великог броја људи, попут радњи различитих делатности које се налазе у тржним центрима.

Такође, рад и даље није дозвољен у делатностима које подразумевају близак физички контакт, тако да фризерски салони, салони за негу лепоте, теретане и фитнес центри и даље остају затворени.

Влада је одобрила и донацију од пет хиљада тестова Републици Српској у циљу спречавања ширења вируса COVID-19.

Брнабић: Битку приводимо крају

Влада Србије усвојила је нове мере којима се донекле релаксирају досадашње уведене у борби против ширења короне, а међу њима је и одлука да старији грађани од 65 година од сутра три пута недељно, могу у шетњу по 30 минута, у периоду од 18 сати до један после поноћи, изјавила је премијерка Ана Брнабић.

„Полако се попуштају рестриктивне мере које смо уводили на почетку и током епидемије корона вируса. Интенција је да пре свега олакшамо живот суграђанима старијим од 65 година, који су и овај пут поднели најтежу жртву и били најдисциплинованији. На крају крајева и ми смо се сви трудили да управо њихове животе спасемо“, рекла је Брнабић за Танјуг.

Она је објаснила да ће паралелно са тим што се овим мерама од сутра мало скраћује и забрана кретања током дана са ограничења од 17 до 5 ујутро, сада на време од 18 часова, најстарији ће сада моћи од 18 до један после поноћи, три пута недељно у шетњу до 30 минута, 600 метара од места становања.

Према њеним речима, паралелно са тим Влада жели полако да враћа нашу привреду у погон.

„Изузетно је важно да сада привреда крене у брз опоравак и да уз максималне мере опреза и превенције кренемо да радимо онако како смо радили и да имамо још бржи раст и развој. Зато што је сада време када се ми позиционирамо што боље могуће у свету, као што је то и председник Вучић рекао да ми сада морамо да „уђемо у пуцањ“, да кренемо са стартне позиције најбоље што можемо“, рекла је премијерка.

Она истиче, да је наравно, и даље важан, опрез и да и даље стално на уму сви треба да имамо дисциплину, и мере превенције.

„Ово је битка која није завршена, ово је битка коју приводимо крају и гледамо како да направимо систем који ће нам донети што бржи опоравак, али уз максималне мере опреза“, закључила је Брнабић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг