Велика Плана – Прва редовна седница 23. сазива Скупштине Планинарског савеза Србије (ПСС) одржана је  у Великој Плани, а домаћин је био Планинарски клуб „Врбица“.

Центар за културу Масука угостио је 152 делегата из 94 основних планинарских организација.

Заседање су својим присуством увеличали и председница Панинарског савеза Црне Горе Татјана Ивановић, председник општине Велика Плана Игор Матковић и досадашњи председници савеза.

Током седнице сумирани су резултати рада савеза и усвојени финансијски и други извештаји за протеклу годину.

Председник ПСС, Исо Планић, у свом обраћању између осталога је истакао, да је савез годину завршио са 21.067 чланова удружених у 192 организације, што је за око 3 одсто више у односу на предходну годину, док је број спортских стручњака повећан за 35 одсто.

Омасовљење и подмлађивање чланства, јачање такмичарских дисциплина и планинарске инфраструктуре су циљеви који су јасно зацртани – нагласио је Планић.

Планић навео је да је Комисијe за младе ПСС је у 2022.години спровела стручно оспособљавање наставника основних школа из предмета Планинарство-боравак у природи. Овај програм се тренутно спроводи  у 39 основних школа, у 15 градова Србије,  а број  школа и обучених наставника је у постепеном је порасту.

На седници је истакнуто да је ПСС је формирао алпинистичку репрезентацију Србије у саставу Милош Милановић, Душан Старинац, Игор Милошев и Предраг Загорац са циљем да у наредне две године реше светки алпинистичку изазов „Три проблема Алпа“. Tакође, оформљена је и високогорска репрезентација Србије коју предводи Александар Рашин, чувени српски високогорац и начелник Службе водича ПСС решен да заставу Србије, заједно са тимом, подигне на најзахтевнијим врховима света.

После радног дела свечано су проглашени добитници Повеље за планинарско дело. Повеље су уручене истакнутим планинарским прегаоцима: Емилу Половини (ПД „Авала“, Београд), Бориславу Стевановићу (ПСД „Стражилово“, Сремски Карловци), Валетру Гачуфу (ПСД „Вршачка кула“, Вршац), Радету Радичевићу (ПСД „Железничар“, Вршац) и Браниславу Бинићу (ПАК „Краљево“, Краљево).

Непосредно пре почетка скупштине одржана је јавна вежба припадника Горске службе спашавања чији је ПСС и оснивач. Тим од десет спасиоца и инструктора демонстрирао је спуштање повређених од корова зграде до оближњег парка коришћењем технике познате под називом тиролска пречница, каже се у саопштењу комисије за информисање ПСС. 

 


ТопПрес

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

CAPTCHA