Чачак – На кабларској стени више Овчар Бање, у цркви манастира Благовештење на чијем надвратку стоји да је осликана древне 1601. године, и у порти богомоље, данас су одржани пети „Дани патријарха Павла”, у славу честитога пастира Српске православне цркве Гојка Стојчевића (Кућанци у Славонији 1914 – Београд 2009), који се овде замонашио далеке 1947.

Најважније је да у нашим душама и срцима носимо нашу цркву, манастире и личност патријарха Павла, и крст христољубља. Што се више приближимо том крсту бићемо бољи људи, а наша деца срећнија – казао је у поздравном слову, на отварању, градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Пети „Дани патријарха Павла” у Благовештењу, фото: РИНА

Због епидемије, овогодишњи Сабор одржан је у измењеним околностима. Почео је Светом архијерејском литургијом коју су у манастирској цркви служили отаца Саво, секретар епископа жичког, свештеник Драган Гаћеша, прота из Павловог родног села Кућанци код Доњег Михољца, и чачански свештеник Милан Филиповић.

Пети „Дани патријарха Павла” у Благовештењу, фото: РИНА

Затим су, по обичају проглашени победници дрворезбарске колоније „Крст патријарха Павла”, за коју су учени и самоуки уметници приложили руком начињене православне крстове од изабраног дрвета.

Ове године први пут имамо двојицу победника јер је оцењивачка комисија, прегласавањем, закључила да два крста заслужују ту част. Њихови аутори су Никола Аранђеловић из Чачка и Стојан Топаловић из Лучана.

Стојан Топаловић из Лучана, фото: РИНА

Они су заслужили да се поносе о овом Крстовдану, на свечаности приређеној у славу човека који је за овоземаљског живота потао светац – каже за РИНУ професор др Драго Милошевић из Чачка, зачетник овог Сабора који има своје огранке у свим српским земљама, Кућанцима, Гацку, Никшићу и Призрену.

Патријарх Павле је у годинама Другог светског рата, као богослов боравио у манастиру Вујан код Чачка, искушавао се и лечио од тешке болести, у то време издељао дрвени крст посвећујући га спасењу душе Исусове и после две године прешао у монашки ред, а постриг му је Благовештење где је сваке године долазио до краја овоземаљског века, увек о Петровдану и Усекованију Светог Јована, на свој имендан.

Никола Аранђеловић из Чачка, фото: РИНА

Ове године, због вируса, „Дани патријарха Павла” неће садржати предвиђени концерт црквених хорова, али је уместо тога, по речима професора Милошевића, успостављена интернет страница посвећена „Данима патријарха Павла” а до краја године из штампе ће изаћи и годишњи часопис посвећен овој светковини.

На сабору појали чланови црквеног хора „Слово љубве” из Чачка, а пригодно послужење припремиле су монахиње Благовештења које је одскора женски манастир.

ТопПрес/ РИНА

Професор др Драго Милошевић из Чачка, зачетник овог Сабора, фото: РИНА