„Остајемо нон-ГМО држава; У Србији довољно вештачког ђубрива, цена ће још падати“

„Остајемо нон-ГМО држава; У Србији довољно вештачког ђубрива, цена ће још падати“

У Србији ћемо имати довољно вештачког ђубрива за прихрану пшенице, а за три до четири недеље стижу и нове испоруке, рекао је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Говорећи за ТВ Пинк он је истакао да је држава укинула царине од 10 посто за увоз урее па увозници ђубриво набављају из Азербејџана, Узбекистана, земаља Средње истока и Либије.

„То није куповала држава, него увозници. Има га довољно, и биће га довољно свих врста“, рекао је Недимовић.

Он је подсетио да је држава одлучила и да покрива камату пољопривредницима за кредите за куповину ђубрива а та ће им индиректна субвенција смањити цену ђубрива за 70-80 евра по тони.

Истакао је да је цена урее која готово директно зависи од цене гаса до пре месец дана била 950 долара за тону, а сада је 660 долара те изразио очекивање да ће та цена бити још мања.

Говорећи о робним резервама Недимовић је истакао да Србија по питању пшенице, кукуруза и остале растресите робе „стоји јако добро“, а да и меса има довољно.

Велики потенцијал органска производња

Србија има нулту толеранцију за производњу и трговину ГМО производима и свој потенцијал реализује кроз производњу органске хране, рекао је Недимовић.

Говорећи за ТВ Пинк он је оценио да је органска производња простор развоја за Србију.

Навео је да је Министарство недавно упростило процедуре за конверзију из конвенционалне у органску производњу.

Како је навео за две године извоз органске хране из Србије повећан је за 93 посто и сада извозимо у вредности од 65 милиона долара.

Највеће извозно тржиште је Немачка са 31 посто, а следе САД са 13,1 посто.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI